Történetünk - A COSMO CONSULT több mint 20 éves múltja

 • 1996.

  A Microsoft és a Netscape közötti "böngészőháború" a weboldalakat megjelenítő programjaik dominanciájáért folyik. David Packard eltávozik, Steve Jobs visszatér az Apple-hez. A Yahoo tőzsdére megy.

  Horst Bergmann, Joachim Scheich, Carl Beckmann és Helmut Hoff felismerik az iparágban rejlő lehetőségeket, és úgy döntenek, hogy megalapítják a COSMO CONSULT GmbH-t Münsterben (Westfalia), amely Navision Solution Center néven működik.
 • 1997.

  A Microsoft 150 millió dollárért megvásárolja az Apple részvényeit, és ezzel segíti a pénzügyileg nehéz helyzetben lévő versenytársakat a talpra állásban. Miközben a német Telekom teljesen átszervezi telefonhálózatát a digitális technológiára, diákok egy csoportja, Larry Page és Sergey Brin bejegyeztetik a "google.com" internetes címet. Ezzel egy időben egy másik fontos domain is bejegyzésre kerül: a facebook.com - igaz, nem Mark Zuckerberg által, mert ő még csak 13 éves (de nyolc évvel később - 2005-ben - 200 000 dollárért megvásárolta).

  Uwe Bergmann is tollat ragad, és aláírja a COSMO CONSULT Berlin alapító szerződéseit, egy start-up cégét, amelyet a COSMO CONSULT GmbH Münster bevonásával alapított.
 • 1998.

  A Microsoft vezeti a Netscape elleni "böngészőháborút", és három év várakozás után piacra dobja a Windows 98-at. Az Apple bemutatja az első iMac-et. A Google megkezdi az első béta tesztelést és szeptemberben bemutatja "Google" keresőmotorját.

  A COSMO CONSULT csoport is jelentős sikereket ünnepelhet. Így a COSMO CONSULT két év után nemcsak a három legnagyobb németországi Navision-partner egyike, hanem "Az év Navision Solution Centereként" is kitüntetik, és ezt a címet sikeresen meg is tudja védeni 2004-ig. Ezt az évet követően a címet már nem ítélték oda.
 • 2000.

  Miközben az internetes piacnak a "Dotcom-buborék" kipukkadásával kell megküzdenie, a CeBIT történetében először kiállítói rekordot ér el. A T-Online és az Infineon tőzsdére megy. A Napster online zenei megosztó platform az internet leggyorsabban növekvő közösségévé fejlődik. Bill Gates lemond a Microsoft vezérigazgatói tisztségéről, és utódjára, Steve Ballmerre bízza a vállalat vezetését.

  A jelek a COSMO CONSULT csoportnál is változásokat jeleznek, mivel a COSMO CONSULT Dresden a COSMO CONSULT Berlin leányvállalataként megalakul. Gerrit Schiller lesz az ügyvezető igazgató és partner.
 • 2001.

  William Hewlett 87 évesen meghal Palo Altóban. A Microsoft bemutatja a Windows XP-t, az Apple a Mac OS X-et és az első iPod-ot. A Napster megszűnik, és megalapítják a Wikipédiát.

  A COSMO CONSULT GmbH Münsterből COSMO CONSULT AG lesz.
 • 2002.

  Bevezetik az eurót és megszüntetik az "új piacot". A digitális világban olyan hangzatos nevű digitális gonosztevők, mint a "Prestige Oil Tanker" és a "Britney Spears" garázdálkodnak. Emellett számos csőd és meglepő ítéletek az informatikai témákról és termékújításokról tarkítják az informatikai tájat.

  Miközben a Vodafone az MMS-sel indul, a CeBIT összezsugorodik és bemutatkoznak az első Tablet PC-k, a Microsoft is nagy sebességbe kapcsol és felvásárolja a dán Navision A/S szoftvergyártót.
 • 2003.

  A Xing, a LinkedIn és a MySpace révén az első közösségi médiaplatformok meghódítják az internetet. A tábla PC-k fellendülnek, és az Apple bemutatja a Safarit. Az Athlon 64-gyel megjelenik az első 64 bites processzor a PC tömegfogyasztói piacon. A felhőalapú számítástechnika elődje, az On-Demand-Computing is ebben az évben éli fénykorát.

  Fényes kilátások a COSMO CONSULT csoport számára is, amelyet a világ legjobb NAVISON-partnereként a "World Excellence Partner" díjjal ismertek el.
 • 2004.

  Közben a "to google" felkerül a német szavak listájára, a Sasser féreg elszabadul, és az iTunes, valamint a Google is a nyilvánosság elé lép.

  A Microsoft amerikai partnere, a Tectura felvásárolja a münsteri COSMO CONSULT AG-t, valamint a berlini és drezdai COSMO CONSULT GmbH többségi részesedését.
 • 2005.

  Megalakul a Facebook. Az Ebay 2,1 milliárd euróért felvásárolja a Skype-ot, és az Amazonnal együtt az "új gazdaság" egyik meghatározó tényezőjévé válik. Megjelenik a Google Earth for Windows.

  A COSMO CONSULT összes vállalatát átnevezik Tecturára.
 • 2007.

  Megjelenik a Windows Vista, és az Intel bemutatja új, 80 magos processzorát. A Netscape alapú böngészés már a múlté. Az iPhone meghódítja a német piacot.

  Uwe Bergmann lesz a Tectura AG igazgatója és a Tectura németországi igazgatója.
 • 2009.

  A Windows 7 az Internet Explorer nélkül jelenik meg. Az Intel Itanium megbukik. Az Ebay 1,9 milliárd dollárért eladja a Skype-ot.

  Optimista hangulat a Tecturánál is. Uwe Bergmann távozik az igazgatótanácsból, és ismét Berlinben veszi át a vezetést. A COSMO CONSULT-tal (korábban Tectura GmbH) megszerzi a Tectura AG és a Tectura Licensing összes ipari és kiegészítő megoldásának forgalmazásához, továbbfejlesztéséhez és támogatásához szükséges összes termékjogot. Ezzel egyidejűleg a COSMO CONSULT (korábban Tectura GmbH) és a Tectura Licensing fejlesztési partnerséget köt.
 • 2010.

  A Windows Phone 7 átveszi a piacot. Az Apple bemutatja az iPadet. A Wikileaks közzéteszi az iraki háború titkos dokumentumait és több mint 250.000 amerikai diplomata iratait. Ezt követően a WikiLeaks alapítóját, Assange-t letartóztatják Londonban.

  A COSMO CONSULT (korábban Tectura GmbH) bekerül a Microsoft Dynamics elnöki klubjába.
 • 2011.

  Steve Jobs meghal. A Facebook 800 millió felhasználót számlál. Az Oracle 8,5 milliárd euróért felvásárolja a Sun és a Microsoft Skype üzleteit.

  A COSMO CONSULT-nál is a terjeszkedés irányába mutatnak a jelek. Nemcsak a berlini és drezdai Tectura GmbH-k hagyják el a Tectura-csoportot és lépnek át a COSMO CONSULT-hoz, hanem két másik nürnbergi vállalat (Dietrich Consult GmbH és Dietrich Consult SI GmbH) is a COSMO CONSULT zászlaja alatt fog működni. Továbbá megalakul a COSMO CONSULT Hamburg. A COSMO CONSULT emellett "Tectura Strategic Alliance Partner" szerződést köt a Tectura AG-val, és így nemzetközi projektek esetén hozzáférhet a Tectura világméretű hálózatához.

  A COSMO CONSULT büszkén mutathatja be a Microsoft Dynamics Év Partnere címet, valamint ismételten a Microsoft President's Club és a Microsoft Inner Circle tagjává való kinevezését.
 • 2012.

  Az okostelefonok és a táblagépek végre abszolút kötelező darabok. A közösségi hálózatok folytatják diadalmenetüket. A Windows 8-cal a Microsoftnak sikerül az év leglátványosabb szoftverkiadása.

  Látványos a COSMO CONSULT visszatérése Münsterbe (Westf.) és a Microsoft Dynamics Presidents Clubba való ismételt felvétele, immár harmadik éve. A babérokon való pihenésre azonban nincs idő, ezért a COSMO CONSULT csoport nem sokkal később új irodát nyit Böblingenben / Stuttgartban. Ugyanebben az évben a COSMO CONSULT holding COSMO CONSULT AG-vá alakul át.
 • 2013.

  A Microsoft bemutatja az Xbox One-t és felvásárolja a Nokia mobiltelefon-gyártó céget. Emellett a vállalat bevezeti a Hyper-V-t, és ezzel komoly versenytársaknak számít a vizualizáció területén. De a felhőalapú számítástechnika is rohamosan növekszik, annak ellenére, hogy Edward Snowden leleplezései riadalmat keltettek mind az informatikai cégek, mind az ügyfelek körében. Az okostelefonok és a táblagépek továbbra is dübörögnek.

  A COSMO CONSULT AG felvásárolja a würzburgi CBS Consulting Business Solutions GmbH üzleti intelligenciával foglalkozó céget, és negyedik alkalommal hívják be a Microsoft Dynamics President's Clubba.
 • 2014.

  Steve Ballmer kilép a Microsofts felső vezetéséből, és helyére Satya Nadella kerül vezérigazgatónak. Az Ipar 4.0 az egyik nagy trend a piacon.

  A COSMO CONSULT csoporton belül is nagy a mozgás. A COSMO CONSULT BI GmbH által a tömegközlekedési ágazatban az üzleti intelligencia területének további bővítése érdekében létrehozott új telephely mellett a COSMO CONSULT AG megvásárolta a Tectura AG összes részvényét Németországban, Franciaországban és Svájcban, valamint a Tectura AB-t Svédországban, és így a Tectura teljes európai operatív üzletágát. Ezzel egyidejűleg a svájci Tectura Licensing GmbH felvásárlására is sor kerül, amely a Tectura által világszerte használt Microsoft Dynamics termék és tulajdonjogok összes jogát birtokolja.

  Szinte mondanom sem kell, hogy a COSMO CONSULT ismét megkapja a Microsoft legrangosabb partneri díjait: Microsoft Dynamics Inner Circle és President's Club.
 • 2015.

  A Microsoft bemutatja a Windows 10-et és az Office 2016-ot. Az Apple a történelem során először feladja az innovatív és jellegzetes dizájnú vállalat szerepét, és a versenytársak felé orientálja terméktervezését. Az eredményt súlyos kritikák övezik. Kína időközben a világ második legerősebb IT-nemzete lesz, és vállalja, hogy az idei CeBIT partnerországa lesz. A CeBIT titkos popsztárja azonban Edward Snowden - a világ feltehetően leghíresebb informátora - az internet veszélyeiről szóló élő előadásával.

  A kiemelkedő Microsoft ERP szállító knk Ingénierie France és a harmadik legnagyobb spanyol Microsoft Dynamics partner, az Iniker S.A. felvásárlásával a COSMO CONSULT csoport 560 alkalmazottra nő, és világszerte 28 helyszínen működik. További nagy eredmény a COSMO 365 márkanév alatt ismert Dynamics 365.com GmbH megalapítása, amely kisvállalkozásokkal és startupokkal bővíti a COSMO CONSULT felhő alapú ERP megoldásokat kínáló célcsoport-portfólióját. Az út vége azonban még messze van. 2015 második felében a COSMO CONSULT AG átveszi a TEC EPM-et, és az új SharePoint-Elite-csoport (SPEG) lesz.

  Mindennek tetejébe a COSMO CONSULT sorozatban negyedszer is TOP CONSULTANT lesz, és megkapja az exkluzív Microsoft Dynamics Industry Partner of the Year díjat.
 • 2016.

  Az olyan szavak, mint Big Data, Cloud Service, Internet of Things vagy mesterséges intelligencia az informatikai világban jellemző kifejezésekké válnak, és iránymutatóak a CeBIT 2016-on. Egyes szakértők még azt a véleményt is osztják, hogy az Ipar 4.0 most már végleg a valóságunk része. A Microsoft bemutatja a Microsoft Dynamics 365-öt - egy új, felhőalapú szoftvermegoldást, amely egyesíti a standard ERP és CRM feladatokat modern BI funkciókkal, Office 365 integrációval és a speciális üzleti és iparági igényekre szabott opcionális alkalmazásokkal.

  A COSMO CONSULT is felismeri e kulcsszavak jelentőségét, és elkezdi szolgáltatási és megoldási koncepcióit erősebben az új valósághoz igazítani. Ahogyan az látszik - sikeresen. Az év elején az Ipar 4.0 megoldási forgatókönyvükért innovációs díjat kapunk. A COSMO CONSULT ötödik alkalommal kapja meg a TOP Consultant minőségi elismerést. A COSMO CONSULT ismét megkapja a rangos díjakat: Microsoft Dynamics Inner Circle és President's Club. Ezen felül a COSMO CONSULT büszkén jelentheti be, hogy a 2016-os év Microsoft ERP-rendszerszolgáltatója lesz.
 • 2017.

  Az IT-ágazat innovációs laboratóriumai teljes gőzzel forognak. Az új találmányok túlterheltsége uralja a digitális piacot. Az üzleti szoftverek egyre nagyobb teret hódítanak, és a vállalatok szorgalmasan átalakulnak a digitális korszak felé.

  A COSMO CONSULT-on belül is átalakulnak a dolgok. A COSMO már 2017 első negyedévében átveszi az ACP Business Solutiont - amely 36 telephelyével Németország és Ausztria egyik vezető IT-szolgáltatója. Emellett a COSMO két új irodást nyit Kölnben és Lipcsében. A harmadik negyedévben a COSMO CONSULT átveszi a MAX-CON DATA SCIENCE GmbH-t, valamint az osztrák FWI-t, és megerősíti pozícióját, különösen a "mesterséges intelligencia" és a Microsoft Dynamics 365 Enterprise megoldások területén.

  Ami a díjakat illeti, a COSMO CONSULT büszkén jelentheti be, hogy a 2017-es TOP JOB versenyen a legjobb munkáltató és képzési munkahelynek járó elismerést kapta. A COSMO CONSULT első alkalommal vesz részt a Hannoveri Vásáron, és bemutatja a digitalizált folyamatokat a biztonság, az intelligens gyár, az intelligens logisztika és a prediktív karbantartás területén. A COSMO CONSULT sorozatban másodszor kapja meg a 2017-es év Microsoft ERP-rendszerszolgáltatója díjat.
 • 2018.

  A CeBIT halálának éve. Túlságosan normális, túlságosan mindenütt jelen vannak a digitális technológiák időközben a szakmai és a magánéletben, minthogy ehhez még mindig szükség legyen egy külön vásárra. A Microsoft Germany Cloud 2018-ban az IT-történelem temetőjébe kerül. A cégvezetők és a CIO-k jobban bíznak a felhőben, mint gondolták.

  A COSMO CONSULT-nak viszont nincs oka panaszra. Éppen ellenkezőleg, a termékportfólió erőteljesen növekszik, különösen az olyan jövőbeli technológiák terén, mint az IoT, a "data and analytics" vagy a data science. A digitalizációs cég ismét tucatjával nyeri az díjakat. Ezek közé tartozik az Initiative Mittelstand IT innovációs díja a Digital Factory 365 felhőalapú, digitális megoldási forgatókönyvért és a TOP Consultant díj a kkv-k számára. Az aktuális piaci elemzések és a Microsoft Inner Circle-be való ismételt bekerülés megerősíti a vezető pozíciót, mint "end-to-end" megoldásszállító. Az év végére az alkalmazottak száma már súrolja az 1000-es határt.
 • 2019.

  Új év. Új IT-trendek. Az "Immersive Experience", azaz a "magával ragadó élmény" bevezetését tervezi idén a Google Maps. A kamera segítségével az alkalmazás képes lesz felismerni a konkrét épületeket és nevezetességeket, így még pontosabban meghatározhatóvá válik a felhasználó tartózkodási helye. Ennek eredményeként sokkal pontosabban meg lehet határozni, hogy melyik irányba kell menni, és a "kiterjesztett valóság" a mindennapi életben egy lépéssel közelebb kerül.

  A COSMO CONSULT is folytatja a trendek meghatározását, és apránként bővül. Idén új helyszínnel bővült a brémai telephely.
 • 2020.

  Az év, amikor a világjárvány és a pánikvásárlás sújtott le ránk. Sokak számára ez egy olyan év volt, amelynek a személyes életük szempontjából örömmel búcsúznak. A legtöbb vállalat számára a legjobb esetben is nehéz volt, kivéve a szupermarketeket, a vécépapírgyártókat, az Amazont és hasonlókat. A digitális transzformációs ágazat is jobb időket élt meg: olyan központi rendezvények, mint a Hannover Messe szakkiállítás elmaradtak, az ügyfelek elhalasztották a tervezett beruházásokat. Ennek eredményeként a BITKOM ágazati szövetség 5,7 százalékos visszaesésre számít.

  A COSMO CONSULT azonban még egy válságos évhez képest is jó hírekkel szolgálhat: például azzal, hogy saját digitális modelljei valóban működnek. Mivel már régóta a felhőben dolgoznak, világszerte több száz COSMOnauta tudott egyik napról a másikra áttérni az otthoni irodai munkavégzésre, nagyrészt negatív mellékhatások nélkül. A digitális átalakítási projekteket távolról, személyes kapcsolat nélkül valósították meg. Sőt, sok csapat ezt még hatékonyabbnak is találta.

  A válságok amúgy is mindig termékeny talaját képezik az új ötleteknek. És a COSMO CONSULT-nak rengeteg új ötlete volt. Jó példa erre a szoftverbot COSMA és a mobil Corona alkalmazás, amely a higiéniai előírásokról tájékoztatja a személyzetet és a látogatókat. Még a világjárvány sem tudta megállítani a csoport növekedését: A digitális átalakulással foglalkozó szakemberek 2020-ban irodákat nyitottak Hongkongban és Guangzhou-ban, a kínai high-tech ipar szívében. Németországban pedig Mannheimben, a Baden-Württemberg, Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományok találkozásánál fekvő fontos gazdasági központban nyitottak fióktelepet.
 • 2021.

  Tavaly ilyenkor még fáradtan tekintettünk vissza a világjárványos évre. Ugyanez a helyzet idén is. Még kimerültebbek vagyunk, még egy kicsit bosszúsabbak is. Mégis, 2021-et nem uralta egyetlen téma olyan mértékben, mint ahogyan attól tartottunk. Mert sokat tanultunk. Például azt, hogy milyen könnyű megrohamozni egy fővárost, vagy hogy hogyan lehet egy óriási konténert az egyiptomi homok mélyén elakasztani. És amikor véletlenül olyan ellátási láncra bukkantunk, ami nem volt megszakadva, hajlamosak voltunk tiszteletteljesen tapsolni.

  Legalább újra kisüt a nap az IT-piacon. Míg tavaly a világjárvány miatt összeomlott az értékesítés, most a növekedés motorjának bizonyul. A Cap Gemini piackutató cég tanulmánya szerint a munkavállalók közel fele ma már otthonról dolgozik. Az ehhez szükséges infrastruktúrát azonban gyakran még ki kell alakítani. És mivel a digitális üzleti modellek manapság figyelemre méltóan jól teljesítenek, a digitális átalakulás is újra előrehalad, különösen a felhő tekintetében.

  A COSMO CONSULT ezért 2021-ben is fenntartotta a pályáját: Senki sem került a csökkentett munkaidejű munkahelymegtartási programba; betegség miatt nem esett ki jelentős számú munkanap. Amikor szabadidő nyílt, például projektek elhalasztása miatt, ezt az időt az innováció és az új technológiák terén való előrelépés érdekében használták fel. Idén nyáron például elindul a digitális tanácsadó. A Digital Consultant segítségével olyan jó munkaismereteket lehet szerezni a Microsoft Dynamics 365 Business Centralról, hogy a programok beállításához és konfigurálásához nem szükséges külső tanácsadói támogatást igénybe venni. A COSMO CONSULT szervezetként is tovább növekedett: Új képzési és fejlesztési központ nyílt Debrecenben. Az ottani egyetemmel szoros együttműködésben mélyreható kutatásokat végez a jövő üzleti megoldásaival kapcsolatban.
 • 2022

  Egy újabb válságos év. Amikor Putyin hadserege február 24-én megszállta Ukrajnát, az emberek hitetlenkedve csóválták a fejüket. Háború? Európa közepén? Ez tényleg megtörténhet? Kevesen hittük, hogy Ukrajna sokáig képes lesz megvédeni magát. De Ukrajna képes rá. A háború gazdasági következményei közé tartoznak a szankciók, a menekültek, a megszakadt gázellátás, az egekbe szökő energiaárak, a növekvő élelmiszerárak, az infláció és a magasabb kamatlábak.
  Ez keményen sújtja a gazdaságot. Sok vállalat még mindig az ellátási lánc problémáival és a Covid-járvány következtében visszaeső kereslettel küzd. Most különösen az ipari vállalatok aggódnak amiatt, hogy a megugró energiaköltségek negatívan befolyásolják versenyképességüket. Az építőipari munkálatok az emelkedő kamatlábak miatt leálltak, és egyes iparágakban nem lehet árat emelni.

  A COSMO CONSULT-nál ez a "korszakváltás" sok bizonytalansággal jár. Vajon az ügyfelek képesek lesznek-e átvészelni ezeket az összetett válságokat? Mi fog történni a digitalizációval kapcsolatban ezekben a viharos időkben? A helyzet végül meglepően stabilnak bizonyul. Van azonban még egy aggodalom, nevezetesen a képzett munkaerő hiánya.A COSMO CONSULT nem az egyetlen vállalat, amely ezzel a problémával szembesül. A BITKOM ágazati szövetség szerint 2022-ben 137 000 informatikai szakember állása maradt betöltetlen - majdnem háromszor annyi, mint öt évvel ezelőtt. De a sok negatív hír mellett volt egy abszolút fénypont is: A világjárvány miatti kétéves szünet után a COSMO-szakemberek a világ minden tájáról személyesen találkozhattak a COSMOCON-on, a házon belüli vásárunkon. Ez egy érzelmes pillanat volt - különösen a sok új COSMOnaut számára, akik addig csak online találkozókon találkoztak a csapataikkal.