Verzióváltás után: új élet a Business Centralban

Évente kétszer frissülő gyári kód, appok és tesztek automatizálása – első ránézésre bonyolultnak tűnhet a Business Central, de egy Microsoft Dynamics NAV-ról történő átállás után könnyebben karbantarthatják új ERP rendszerüket a cégek.

A Microsoft vállalatirányítási rendszerének frissítési folyamatát a COSMO CONSULT upgrade szakértői csapata „Lépésről lépésre – Az Ön útja a Dynamics NAV-tól a Business Centralig” címmel 2023 őszén webinárban ismertette, amelyet Youtube csatornánkon teljes terjedelmében visszanézhet.

Online előadásuk tartalmát itt cikksorozatban foglaltuk össze, amelynek első és második részében az upgrade előkészítésének lépéseit, szempontjait, valamint  a megvalósításhoz választható stratégiákat – teljes technikai upgrade, újratervezés és adatmigráció, valamint újbóli bevezetés – tekintettük át.

Befejezésképp, sorozatunk harmadik részében bepillantunk a verzióváltást követő, új életbe is, amelyet a vállalatok a friss Business Central vállalatirányítási rendszerben kezdenek.

Miben más a Business Central, mint a régi Microsoft Dynamics NAV (Navision)?

A Business Central fejlett, újgenerációs technológiai alapokra épül, ezért sok tekintetben eltér a Microsoft Dynamics NAV, illetve a Navision korábbi verzióitól. Az egyik legnagyobb különbség, hogy a Microsoft sokkal gyakrabban, évente kétszer kibocsátott update-ek útján folyamatosan frissíti ERP megoldását. A másik lényeges változás, hogy a testreszabások, az egyedi fejlesztések – miként arra előző cikkünkben kitértünk – már nem a rendszer gyári kódjába épülnek be, hanem ahhoz appok formájában illeszkednek. A Business Central ennélfogva sokkal könnyebben karbantartható, mint elődei, de a szoftver folyamatos naprakészen tartása így is ad feladatokat mind felhasználói, mind tanácsadói oldalon.

Bár az évi kétszeri frissítésnek köszönhetően a Business Central és a hozzá illeszkedő appok kódja rendszerint kisebb mértékben változik, a változtatások miatt a felhasználóknak legalább az alapfolyamataikon így is mindig tesztelniük kell az update-eket. Minthogy ez a kód frissítésénél lényegesen hosszabb időbe telne, a COSMO CONSULT szakértői automatizált teszteket készítenek, amelyekkel a vállalatok az egyedi funkciók működőképességét is gyorsan ellenőrizhetik az új verziókon.

Univerzális kód, a folyamatos frissítés kulcsa

A Business Central folyamatos frissítését a Microsoft univerzális kód kezdeményezésével tette lehetővé, amelynek lényege, hogy a vállalatirányítási rendszerhez bővítményeket, egyedi funkciókat készítő partnerek a gyári kódba nem nyúlnak bele, hanem ahhoz illeszkedő, felhőkompatibilis, azaz SaaS modellben működő appokat fejlesztenek. Más szóval a Business Centrallal megegyező módon az appok sem tartalmaznak olyan komponenseket, amelyek kizárólag helyi szerverkörnyezetben működnek.

Miután a vállalat felhőalapú rendszerre és appokra váltott, a verziófrissítéseket már nem kísérik adatmigrációs feladatok. Az appokat készítő partnereknek viszont tesztelniük kell fejlesztéseiket az újabb verziókon is, amit a COSMO CONSULT Alpaca megoldásával szintén automatizál. Fejlesztői az automatikus tesztek eredményei alapján így még azt megelőzőn kijavíthatják a kompatibilitási hibákat, hogy a Microsoft kibocsátaná a Business Central legújabb update-jét.

A COSMO CONSULT felhasználó oldali tesztautomatizálást is magában foglaló karbantartási szolgáltatására előfizető ügyfelek ennek köszönhetően mindig zökkenőmentesen frissíthetnek, és vállalatirányítási rendszerüket a hozzá illesztett appokkal együtt folyamatosan naprakész állapotban tarthatják.

Megéri váltani!

Még mindig nagyon sok cég használ régi Microsoft Dynamics NAV (Navision) vállalatirányítási rendszert Magyarországon. Mi A COSMO CONSULT-nál hiszünk abban, hogy megéri a legújabb verzióra váltani, és ehhez szívesen adunk ajánlatot a standard felmérési folyamatunk után. Keressen minket az alábbi elérhetőségeken!

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések