Vállalatirányítás 2014 infografika: ERP Rendszerek Magyarországon

2014 elején azzal a céllal vágtunk bele a kérdőív elkészítésébe, hogy megpróbáljunk átfogó képek kapni a magyar cégek és az általuk használt vállalatirányítási rendszerek viszonyáról.

A kitöltők háromnegyede kevesebb, mint 50 felhasználós rendszert használ, így az eredmények inkább a KKV szektort jellemzik jobban.

Több száz kitöltés érkezett, mi ebből kiszűrtük a valós cégnevet tartalmazó válaszadókat. Örömmel vettük tudomásul, hogy a kitöltők negyede cégvezetőkből került ki, akik üzleti szempontból releváns képet tudnak adni.

Az ERP bevezetések durván 2/3-a 1 év alatt lezajlik, ami a KKV szektorban egy elvárható időtartam, de nagyban függ a kiválasztott rendszertől és a bevezető partnertől. A válaszadók szintén 2/3-a számolt be csúszásról, ami a bevezetési feladatok alulbecslésére utal.

A kitöltők 44%-a mondta azt, hogy nem volt testreszabás a rendszerben, ami inkább a kisebb kaliberű bevezetésekre jellemző. Ennek némileg ellentmond, hogy a válaszoknak durván a fele 10 millió forintnál nagyobb költséget mutat.

Várható volt, hogy a bérszámfejtésre még mindig különálló rendszert használnak a cégek, de sok helyen az értékesítés és a dokumentum-kezelés is az ERP rendszeren kívül valósul meg.

Számunkra mindenképpen meglepő volt, hogy a kitöltők 51%-a állította cégéről, hogy használ felhő alkalmazást. Mi ennél kisebb arányra számítottunk, de ez is azt mutatja, hogy a cégek igenis nyitottak a felhő alapú megoldásokra.

Az infografikához kattintson a jobb oldalon található dokumentumra, vagy töltse le PDF-ben!

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések