Önt is megőrjítik néha a BOM listái?

Hogyan alakulnak folyamatai a tervezéstől a gyártásig? Ön is BOM (anyag- vagy darabjegyzék) listákat használ a két területen? Ha igen, össze van-e hangolva a kettő? Jogos elvárás a vállalatirányítási szoftverekkel szemben, hogy képesek legyenek különböző típusú anyagjegyzékek előállítására, illetve új BOM-listák létrehozására a meglévők alapján.

Egyedi gyártásban minden megrendelés és minden termék más és más, a vevők gyakran változtatják a megrendelési igényeiket, akár az aktuális projektre vonatkozóan is! Ez sokszor egy nagyon komplex és szerteágazó folyamathoz vezet, ahol számos kalkulációt és verziót kell nyílvántartani, ami különös odafigyelést kíván a projekttervezésben, a fejlesztésben és a termeléstervezésben.

A BOM listák egységes kezelése a tervezéstől a gyártásik kritikus fontosságú, ezt mutatjuk most be ebben a postban!

BOM listák harmonizálása – gyakorlati példa

Egy termék összeszerelésének megtervezése egy tervrajz és egy annak megfelelő BOM lista összeállításával jár. Minden egyértelmű, mert a meghatározott adatok magukért beszélnek. A gyakorlatban azonban mégsem ilyen egyszerű a helyzet. Tervezési oldalról máshogy festenek a dolgok, mint a gyártás szempontjából. Hadd említsek egy példát:

A járműgyártásban például használnak egy „pallett box” (durva fordításban raklap láda) nevű egységet. Az egység egy tartó konzolból és magából a ládából tevődik össze. A tervezési részlegen a két alkotórészt egy logikai egységként, egy szerelvényként kezelik.

A termelésben azonban máshogyan látják az egységet. A termelésben a tartó konzolt egy korábbi fázisban már eleve ráhegesztik az alvázra, a teljesen összeszerelt raklap ládára pedig csak a végösszeszerelésnél van szükség.

Sok vállalatirányítási rendszer itt csődöt mond!

A legtöbb vállalatirányítási megoldás nem képes mindezeket a szempontokat egyszerre figyelembe venni, aminek katasztrofális következményei lehetnek:

  • pontatlan feladatspecifikációk és információk
  • hiányos, bizonyos szempontokat figyelmen kívül hagyó anyagigény tervezés
  • utánrendelések hiányzó anyagok miatt.

Ennek nyilvánvaló okok állnak a hátterében. A vállalatirányítási rendszerek a termékhierarchia mentén elkészített ütemezés alapján számítják ki az anyagutánpótlási időket. Ha a kérdéses raklap ládára a végösszeszerelés helyén van szükség, akkor az összes ehhez a részegységhez szükséges alkatrész utánpótlását ekkorra időzíti a rendszer. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a láda utánpótlását a folyamat elejéhez ütemezik. Ez egy vesztes-vesztes forgatókönyv, mert akármelyik megoldást is választjuk, a két komponens egyikét vagy túl korán vagy túl későn szállítják ki.

A kézi beavatkozás nem megoldás

Ilyen esetekben, egy-egy tapasztaltabb termelés tervező kézileg szokott beavatkozni a folyamatba, vagy puffertárolót használ, és előzetes átfutási időket határoz meg az ütemezés tartásához. Az ilyen áthidaló megoldások azonban nem küszöbölik ki a háttérben meghúzódó problémát. Sőt, még bonyolultabbá teszik a helyzetet, mert a folyamat átláthatóságának elvesztéséhez és a hibalehetőségek veszélyének növekedéséhez vezetnek a gyártásban.

A modern vállalatirányítási rendszerek előnyei

A COSMO CONSULT iparági megoldása segítségével ugyanabból a BOM listából két különböző struktúra állítható elő, a terméktervezés és a gyártás különböző szempontjainak figyelembevételével. Ez a funkció rendkívül hasznosnak bizonyult a gyakorlatban. Harmonizált anyagjegyzékek használata számos projektben csökkentette jelentős mértékben az alkatrész- és készlethiányokat. Segítünk egyszerűbbé tenni a közös munkát a termékfejlesztők és a gyártásban dolgozók között.

Tudjon meg többet regisztráljon a webinarunkra!

A webinaron bemutatjuk a COSMO CONSULT vállalatirányítási megoldását egyedi gyártó cégeknek. A témák között pedig az alábbiakat fogjuk körbejárni:

  • A CAD és ERP rendszerek összekapcsolásának előnyei
  • Verziókezelés – egységes BOM kezelés minden részlegnél
  • Változásmenedzsment – hogyan lehet jól csinálni?

Regisztráljon most!

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések