Legjobb női munkahely 2014: II. díjat nyertük!

A Legjobb női munkahely díjról Gauland Miklós HR vezetővel beszélgettünk.

– Volt valamilyen előzménye az XAPT jelentkezésének?

Gauland Miklós, HR vezető: Igen, volt. Idén májusában aláírtuk a Sokszínűségi Egyezmény, azaz a Diversity Chartert, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében. Ennek fontos része a női munkavállalók integrációját és karrier előmenetelét támogató stratégiák és intézkedések alkalmazása.

– Miért jelentkeztetek?

G.M.: Fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink számára egy nyitott, elfogadó, sokszínű  és rugalmas környezetet tudjunk biztosítani. Az informatika még mindig egy elég férfias területnek tűnik kívülről, miközben mi ezt nem tapasztaljuk ennyire egyértelműen, sőt! Azért jelentkeztünk, mert szerettük volna megmutatni, hogy egy alapvetően IT irányultságú cégnél is van karrierlehetőség nők számára – nálunk többen töltenek be vezető szerepet.

– Mondanál pár szót arról, hogy miért jó nőként az XAPT-nál dolgozni?

G.M.: Azt gondolom, hogy több terület is van, amelyre odafigyelve kedvező körülményeket tudunk nyújtani a kollégáinknak. Itt az egyik legfontosabb a gyermekvállalás, és az édesanyák segítése a munkába való visszatérésre.

Függetlenül attól, hogy a munkatárs milyen pozícióból ment szülési szabadságra, visszatérésekor próbálunk olyan munkarendet és pozíciót találni számára, ami a lehető legjobban megfelel az elvárásainak, élethelyzetének. Rugalmas munkarendet biztosítunk, hogy időben el tudjanak menni a picikért a bölcsődébe/óvodába – és ez természetesen az apukákra is igaz igény szerint. Ezen rugalmasságnak köszönhetően minden visszatérő munkatársnak tudtunk lehetőséget biztosítani az egyensúly megteremtésére a család és munka között.

Emellett fontos megemlíteni, hogy habár IT cég vagyunk, nem kell feltétlenül a szó szoros értelmében IT-snak lenni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen nálunk, rengeteg közgazdás, pénzügyes, logisztikus kollégánk van, aki konzulensként dolgozik. Elengedhetetlen, hogy a nálunk dolgozókat érdekeljék a rendszerek, technológiák, de az említett munkatársak ezt üzleti szempontból közelítik meg.

– Milyen terveitek vannak még ezen a területen?

G.M.: Felismertük azt, hogy a legtöbb család számára nem azok a hétköznapok jelentik a legnagyobb terhet, melyeken a gyermek bölcsödében/óvodában/iskolában van, hanem a hosszú felügyelet nélküli nyári szünetek. Ezért a jövő évben nyári tábort szervezünk munkatársaink gyermekeinek, ahol 10 éves korig tematikus heteken fogjuk tudni segíteni a dolgozóinkat, hogy gyermekeiket biztonságos és kellemes helyen tudhassák. Jelenleg zajlik a felmérés, hogy megtudjuk, egy ilyen típusú programra mely időszakban van a legnagyobb szükség.

– Mi az amivel még megpróbáljátok támogatni a munkavállalóitokat?

Egyaránt odafigyelünk a szórakoztató programokra és az egészséges életmódra is, hogy úton –útfélen belecsempésszük a hétköznapokba, hogy fitt, kiegyensúlyozott, boldog munkavállalóink legyenek. Ilyen programokkal, mint például a heti gyümölcsnap, All You Can Move támogatás, gyerekbarát programok szervezése  (15 éve céges mikulásunk lepi meg ajándékokkal a dolgozóink gyermekeit), téli leállással támogatjuk a családi pihenést/téli szünetet, hogy együtt legyenek a családok karácsonykor.

Büszkék vagyunk a kismamák mellett nyugdíjas kollégáinkra is, akiktől a fiatalabb kollégák sokat tanulnak.

Nagyon fontos számunkra az Y generáció és azon belül is a pályakezdő nők támogatása. Részt vettünk a Lányok napja programban is, ahol a továbbtanulás előtt lévő fiatal lányoknak megmutathattuk, hogy egy IT cégnél milyen  lehetőségük van, ha ezen a pályán szeretnének elhelyezkedni.

AZ MNKSZ MÓDSZERTANA

Az MNKSZ a díjak elbírálásakor egyaránt támaszkodik a cég vezetői/HR vezetői véleményére, meglátásaira, valamint anonim módon kérdőívvel méri a cégnél dolgozó női munkavállalók meglátásait.

A vezetői/HR vezetői kérdőív felméri:
  • A szervezet esélyegyenlőségi szabályozásának minőségét, pozícióját és funkcióját a stratégiai döntéshozatalban,
  • A nők munkaerő-gondozását
  • A vezetői irányultságot

Az anonim munkavállalói kérdőív szerkezete és feldolgozásának módja követi a szervezeti felmérések általános szabályait. A kérdőív öt kérdéscsoportban kérdezi le az elégedettség mértékét:

  • Munkahelyi esélyegyenlőség
  • Vezetés – vezetői magatartás
  • Munka és magánélet egyensúlya
  • Munkahelyi légkör, stressz
  • Szakmai fejlődés, karrierlehetőség

Még több infó itt: legjobbnoimunkahely.hu

 

legjobb-noi-munkahely2

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések