Költség-haszon számítások – A nyilvános felhő messze az élen végzett

Több elemzés szerint is értelmetlen egy az egyben összehasonlítani a helyi telepítésű alkalmazások költségeit a nyilvános felhő alapú szolgáltatások áraival. A szakértők hangsúlyozzák, hogy fontos figyelembe venni más, nem számszerűsíthető tényezőket is.

Az általuk készített költség-haszon elemzésekben, az SaaS megoldások általában jelentős előnyre tettek szert a privát felhő alapú és helyi telepítésű rendszerekkel szemben.

Költségek és előnyök meghatározása

Egy SaaS típusú ERP bevezetése ennek megfelelően jelentős előrelépést jelent a vállalatok digitális átállása felé vezető úton. A felhőben alkalmazott központi adatplatformnak köszönhetően az ilyen ERP megoldások egyfajta adatközpontként szolgáltatnak adatokat az összes más célalkalmazás felé.

Az archiválás és adattárolás egy másik olyan terület, ahol egy felhőalapú ERP szolgáltatás számos olyan pozitívumot tud felmutatni, amelyek nem feltétlenül tárhatók fel pusztán a költségek összehasonlításával. Az SaaS szolgáltatók például GDPR megfelelést is biztosítanak ügyfeleik részére, és automatikusan felügyelik a tárolási idők és törlési határidők alakulását.

Egy másik alapvető különbség, amire a szakértők felhívják a figyelmet, hogy mivel az ERP rendszereket külsős szakemberek működtetik, frissítik és tartják karban, a vállalat informatikai részlege az ezzel kapcsolatos vesződségek helyett a stratégiai kérdésekre koncentrálhat.

Az összes költségtényező figyelembevétele

A szakértők beszámoltak arról is, hogy több költség-haszon elemzés a nyilvános felhő pénzben kifejezhető előnyeire is rámutat. Ha egy vállalat nyilvános felhőből használja az ERP rendszerét, akkor egy hároméves időtávon akár már több mint 60%-os költségmegtakarítást is elérhet.

Elég rövidlátó egyszerűsítés lenne ugyanakkor, ha egyszerűen csak összeadnánk a licencek költségét, és összehasonlítanánk egy új előfizetés árával. Az előfizetés ára természetesen magasabbra jön ki, mivel a hagyományos szoftver licenceken túlmutatva, egy előfizetésbe bele tartozik a működtetés és a támogatás díja is.

A költségek pontos összehasonlíthatósága érdekében ezért fontos számításba venni néhány további tényezőt is az elemzésben:

  • Hardverhasználat
  • A rendszerek üzemeltetésével összefüggő személyi jellegű költségek
  • Frissítések és frissítési projektek költségei
  • Karbantartás, oktatás, biztonság
  • Interfész menedzsment
  • 0-24 órás támogatás
  • Helyigény és energiaköltség
  • Az informatikai infrastruktúrával és hálózatokkal összefüggő kiadások
  • Megfelelőségi követelmények

Szakértők becslése szerint, a valós helyzetet jobban mutatja, ha tízéves időtávon vizsgáljuk a költségeket – így éves szinten akár 60–80% költségmegtakarítás elérése is kimutatható.

A fenti részletekre is kiterjedő teljes bekerülési és üzemeltetési költség elemzésükben kimutatták, hogy az SaaS rendszerű üzemeltetés előnyei a helyi telepítésű megoldásokkal szemben már az első év után tapasztalhatók.

Átfogó költségkontroll

A helyi telepítésű és nyilvános felhő alapú megoldások költségeinek összehasonlítása mellett ugyanakkor a szolgáltatók egy másik jelentős előnyt is biztosítanak: a szolgáltatók által alkalmazott számlázási módoknak köszönhetően a menedzsment ellenőrzés alatt tudja tartani a vállalat által igénybe vett összes szolgáltatás költségét.

Ha a cég összes rendszerét sikerül teljesen átköltöztetni a felhőbe, akkor az ügyfelek is átláthatóbb képet kaphatnak arról, hogy az egyes felhasználókra vetítve vagy akár havi szinten összesen „hány egységet használtak már fel”. Ez lehetővé teszi a költségek objektívebb összehasonlítását is.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések