Iparági megoldás vagy standard ERP – speciális igényekhez illeszkedő speciális funkciók?

A leghatékonyabb ERP folyamatok alkalmazásáért folytatott versenyben bizonyos iparágak esetében nagyobb kihívások megoldására van szükség, mint másoknál. Az egyik ilyen iparág pl. a hulladékkezelési szektor. A területen tevékenykedő magasan specializált vállalatok általában három lehetőség közül választhatnak:

  • egy standard ERP megoldást alkalmaznak,
  • egy célzott, kifejezetten az iparág igényeire fejlesztett szoftvercsomagot választanak vagy
  • egy standard ERP megoldást egészítenek ki egy iparági bővítménnyel.

Ebben a posztban ennek a 3 lehetőségnek az előnyeit és hátrányait fogjuk körbejárni egy speciális iparág szemüvegén keresztül

Kihívások standard ERP megoldás alkalmazása esetén

Milyen kihívásokat támaszt a vállalatokkal szemben egy standard ERP megoldás alkalmazása? A hagyományos beszerzési folyamatok például nincsenek felkészítve, arra, hogy a telephelyre érkező selejt kezelésével egyidőben az ellenérték beszedését is feldolgozzák.

Ennek megfelelően, egy általános ERP megoldás alkalmazása óriási implementációs erőfeszítéseket igényel, mivel ez csak egy a sok iparág-specifikus követelmény közül, amelyet egy standard ERP megoldás önmagában nem képes kielégíteni.

Iparág-specifikus szoftvercsomag

Ettől egy homlokegyenest eltérő megközelítést képviselnek a célzott iparági szoftvercsomagok. Ezek esetében a vállalatok az iparági funkciók szempontjából a legjobb eszközhöz juthatnak hozzá, azonban nagyobb kockázatot vállalnak a jövőre nézve. Miért is jelent egy ilyen rendszer kockázatot?

A nagyobb ERP szállítókkal, például a Microsofttal összehasonlítva, a kutatás-fejlesztési (K+F) költségvetés ezeknél a vállalatoknál soha nem lesz képes lépést tartani a technológia fejlődésével. Az utóbbi pár év fejleményeit figyelembe véve ez még jobban kézzelfogható, különösen, ha arra gondolunk, hogy a közösségi média, a IoT vagy a mobiltechnológia hogyan vált mostanra a mindennapjaink részévé.

Egy kicsit olyan ez, mintha egy bogárhátúval szeretnénk megnyerni a Forma 1-et. Az ilyen megoldások ráadásul az esetek többségében csak helyi szinten, egy-egy ország saját piacán jelennek meg.

Standard ERP megoldás, iparág-specifikus bővítménnyel

Ez az opció egy általános megoldás és egy iparág specifikus bővítmény kombinációját jelenti. A COSMO CONSULT egy olyan utat választott, amely a Microsoft sziklaszilárd technológiai eszköztárára építkezve fekteti le iparági megoldásának alapjait. Ez főként azért előnyös, mert a Microsoft a Microsoft Office 365 szoftverektől kezdve az ERP rendszereken át az üzleti intelligencia funkciókig gyakorlatilag bármilyen üzleti alkalmazást tud biztosítani a vállalatoknak.

A nemzetközi informatikai színtéren abszolút vonatkoztatási alapot jelentő Microsoft a legjobb választás, ha vállalata lépést szeretne tartani a folyamatos digitális átalakulás követelményeivel.

A COSMO CONSULT ehhez adja hozzá egyedülálló szellemi termékét (IP), ezáltal építve be az iparág-specifikus funkciókat a rendszerbe. A projekt sikerének biztosításához, a kifejezetten hulladékgazdálkodással foglalkozó szakemberek a nemzetközi ügyfélkörnek köszönhetően az iparág más képviselőivel is meg tudják osztani a birtokukban lévő tudást.

Összefoglalva, a Microsoft a kategóriájában a legjobb technológiai megoldásokat biztosítja, a Cosmo Consult pedig célzott iparági szakértelemmel egészíti ki azokat.

Ügyfeleink biztosak lehetnek benne, hogy a Microsoft 10 vagy 20 év múlva is a kornak megfelelő legmodernebb technológiát fogja biztosítani. Emellett, a COSMO CONSULT is folyamatosan fejleszti iparági megoldását, hogy megfelelve a mindenkori legújabb technológiai trendeknek. Ennek eredményeképpen, az ügyfeleknek egy időtálló technológiához nyílik hozzáférése. Mindez pedig megfelelő eszközökkel vértezi fel őket ahhoz is, hogy folyamatosan meg tudjanak felelni a legújabb piaci követelményeknek.

A tanúsítvánnyal hitelesített iparági megoldás emellett jelentősen leegyszerűsíti az ügyfél telephelyén működtetett üzleti megoldások testre szabása és a fejlesztések kapcsán felmerülő feladatokat. Így tehát egyszerre mérsékelhetők a dobozos, általános célú ERP megoldásokkal járó vesződségek és programozási költségek.

A fenti példában egy hulladékgazdálkodással foglalkozó céget vettünk alapul, de a példán túl a megállapításaink igazak minden más speciális tevékenységet végző vállalatra is.

Dióhéjban, az ERP rendszerekkel kapcsolatos döntések tehát sohasem feketék és fehérek, érdemes azonban fontolóra venni néhány észszerű lehetőséget, amelyekkel adott esetben csökkenthetők a későbbi kockázatok, illetve az implementációs és fenntartási költségek, akár még a magasan specializált iparágakban is.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések