Informatikai rendszerek védelme a támadásokkal és a rongálással szemben

A kiberbűnözők, támadásaik során általában az informatikai rendszerek gyenge pontjait keresik. Legtöbbször azoknál a vállalatoknál lelnek ilyenekre, ahol fontosnak tartják, hogy saját maguk kezeljék és védjék meg az összes rendszerüket. Számos vállalat esetében azonban óriási szakadék tátong, egyrészről a technológiai erőfeszítések és az alkalmazottak létszáma, másrészről pedig a támadók száma, felkészültsége és agresszivitása között.

Ebben a posztunkban azt vizsgáljuk meg, hogy milyen esélyei vannak egy felhős alkalmazás használójának, hogy kivédje a támadásokat.

Többszörösen redundáns biztonsági koncepciók

A támadások megelőzése a felhőszolgáltatók alapvető eszköztárának részét képezi. Ezek a cégek, SaaS szoftver szolgáltatóként óriási erőfeszítéseket tesznek számítógépes központjaik biztonsága érdekében. Technológiai szempontból ezt a feladatot elláthatja például egy biztonsági szoftver, amely bizonyos esetekben akár óránként is frissülhet, és amelynek fejlesztései az infrastruktúrákat ért támadások folyamatos elemzései alapján kelnek életre.

A tükrözött szerverekkel üzemeltetett számítógépes központok működtetésével emellett redundáns biztonsági koncepciók is felépíthetők, illetve tűzgátló ajtók és belépésellenőrzés alkalmazásával átfogó létesítmény biztonság érhető el. A fenti alapelvek kiegészítéseként minden további elképzelhető biztonsági alkalmazást és megfelelőségi megoldást biztosítani tudnak ügyfeleik számára szoftver szolgáltatások formájában. Ezek közé sorolhatók például a mesterséges intelligencia alapú biztonsági ajánlások. Ily módon, magas szintű informatikai biztonság biztosítható az IT vezetők számára egy maximálisan megbízható rendszer kialakítása mellett, amelyet az informatikai részlegeknek ritkán sikerül saját szakértelmükre támaszkodva önállóan megvalósítani.

Sok esetben ez azért van így, mert az évek során elvégzett különféle fejlesztéseknek köszönhetően egy idő után rendkívül összetett informatikai környezetek alakulnak ki. A biztonsági auditok keretében gyakran szokott problémaként felmerülni, hogy az örökölt rendszerek elavult hardveres környezetben futnak, amely már régóta képtelen a működési biztonság követelményeit teljesíteni.

Alkalmazások biztonsági réseinek kiiktatása

Az SaaS szolgáltatók ugyanakkor több ezer alkalmazottat foglalkoztatnak világszerte, akik folyamatosan elemzik a számítógépes központok működését és felügyelik az alkalmazások biztonságát. Ha biztonsági réseket fedeznek fel, akkor azonnal és a világ minden pontján dolgozó felhasználó számára egyidejűleg orvosolják a problémát. Az SaaS ügyfelek számíthatnak arra, hogy amellett, hogy a számukra nyújtott összes szolgáltatás folyamatosan naprakész lesz, a redundáns rendszerek használatának köszönhetően mindig biztonságban lesznek a rendszereik.

Az incidens kezeléssel foglalkozó támogató csapatok mellett, az SaaS megoldásokat egy biztonsági műveleti központ, valamint biztonsági információs, illetve eseménykezelési funkciók is védik. Így olyan szintű védelem érhető el, amelyet számos vállalat képtelen lenne saját erőforrásaiból megengedni magának a heterogén informatikai környezet miatt, és számos esetben műszaki és pénzügyi okokból sem tudnák megvalósítani.

Károk kiküszöbölése SaaS megoldásokkal

A fentiekből kiindulva nem meglepő, hogy az informatikai vezetők számára óriási megkönnyebbülést jelent, ha az adminisztratív feladatokat az SaaS szolgáltatók számára tudják delegálni. A megoldással számos elavult helyi telepítésű funkcióhoz lehet egy korábban elképzelhetetlen mértékű biztonsági szintet biztosítani.

A biztonsági alapfeladatok ellátása azonban továbbra is az informatikai részleg felelőssége marad. A szolgáltatók a standard folyamatok, például a jogosultságok kezelése esetében nem vállalják a felelősséget. A szolgáltatásként megvásárolt alkalmazások folyamatos felügyelete és áttekinthetőségének fenntartása (különös tekintettel a kapcsolódó költségekre) szintén a belső szakemberek feladata.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések