Így építsen agilis gyárat és fenntartható jövőt Microsoft technológiákkal

Különösen nagy nyomás nehezedik napjainkban az ellátási láncokra, ezért szükséges, hogy a gyártó vállalatok átláthatóságukat és rugalmas állóképességüket is növeljék. De embereikre vagy eszközeikre összpontosítsanak inkább az átalakításban? A választ megtudja Keresztesi Zoltán customer success menedzserünktől, aki a Microsoft Envision Europe gyártóipari digitális eseményének vendége volt.

Innováció és méretezés tekintetében egyaránt fordulóponthoz ért az ipar, amely jelentős szerephez jut a fenntartható jövő formálásában. A gyártó vállalatok okosvárosok építését segítik, önvezető járműveket készítenek, és a drónoktól kezdve az orvosi készülékeken át a precíziós mezőgazdasági gépekig intelligenciát adnak a meglévő termékekhez, miközben a beszállító partnerek és a hibrid munkaerő támogatásához, az erőforrások hatékonyabb felhasználáshoz is új módszereket keresnek.

Hatékonyságuk és rugalmas állóképességük növeléséhez az iparág szereplőinek ezért technológiai silókba rendezett, töredezett környezetüket is át kell alakítaniuk, horizontálisan átjárhatóvá kell tenniük. A vállalati szervezet hierarchiája azonban, amelyben az adatokat létrehozó, kezelő, gazdaként birtokló emberek dolgoznak, vertikális.

Minthogy a teljes eszközhatékonyság (OEE) javítása jól ismert és széles körben alkalmazott gyakorlat a hazai gyártóiparban is, a vállalatok számára nagyobb kihívást jelent, hogy az eszközökkel együtt embereik hatékonyságát is növeljék. Transzformációjukban ezért a munkaerő menedzselésére, az emberi hatékonyság növelésére tanácsos összpontosítaniuk, mondta kollégánk.

Cégcsoportunk világszerte több mint 4 ezer ügyféllel rendelkezik, a Microsoft egyik legnagyobb régiós partnereként innovatív technológiai megoldásokkal, végponttól végpontig érő folyamatokkal, nagy tudással és több mint két évtizedes tapasztalattal segíti a vállalatok digitális átalakulását a gyártóiparban is.

A folyamatok implementálása azonban önmagában nem oldja meg a gyártó vállalatok specifikus problémáit, megoldásaink része az integráció, a közös adatplatform (CDP) bevezetése, valamint a folyamatokban keletkező adatok és a belőlük nyert felismerések megosztása, elérhetővé tétele a lehető legalacsonyabb döntési szinteken is. Mindez a vezetői és az alkalmazotti szemlélet formálásával együtt szükséges a gyárak transzformációjához és agilis működéséhez.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Business Central diszkrét gyártást támogató modullal

Az egyik hazai vállalat például a gyártási folyamatok eszközhatékonyságára összpontosított, és valóban nagyobb OEE-t ért el, amit azonban újabb problémákhoz vezetett a raktárban, a logisztika terén. A nagyobb agilitás eléréséhez ugyanis kevés, ha a vállalat csupán egy területen optimalizál, egészében kell kezelnie a teljes értékláncot, mert arra tud érdemben optimalizálni.

Az autóiparban egy jelenleg futó projektünkben egy több mint 100 éves hagyományra visszatekintő, hazai vállalat ERP rendszerét cseréljük le a Microsoft Business Central korszerű vállalatirányítási megoldására, amelyet egyúttal integrálunk egy harmadik fél által szállított ipar 4.0-s IoT megoldással is. Ügyfelünk így az emberek és az eszközök hatékonyságát egyszerre tudja majd növelni.

Ugyancsak a Business Centralt vezetjük be egy úszómedencéket és befedésükre szolgáló huzatokat gyártó, hazai kisvállalatnál. A fiatal cég irodai alkalmazásokban, Excelben és Notesban kezelte az adatokat, de belátta, hogy a teljesen egyedi gyártás és a növekvő forgalom menedzseléséhez fejlett megoldásra kell váltania. A Microsoft vállalatirányítási rendszerét ezért saját fejlesztésű Discrete Manufacturing megoldásunkkal együtt implementáljuk, amely speciális funkciókkal fogja támogatni az egyedi igények szerint konfigurált medencék gyártását.

A COSMO CONSULT csoportszinten több mint 30 hasonló, iparági igényeket kiszolgáló fejlesztést kínál és integrál a Microsoft megoldásaihoz. Így az alaprendszerek szabványos folyamatai és a speciális igényeket szerint kialakított, iparági folyamatok is a leghatékonyabban, legnagyobb agilitással működhetnek a gyártóiparban is.

A márciusban megtartott digitális esemény (Microsoft Envision Europe Manufacturing Digital Event – Build more agile factories) igény szerint felvételről is megtekinthető. Regisztráljon, és tudjon meg többet a a Microsoft Azure IoT, ML és AI képességeiről, a gyártási és az informatikai környezet kibervédelméről, valamint arról, hogy ezeket a megoldásokat miként használják többek között az autóiparban és a kohászatban.

A rendezvényről készült összefoglaló az alábbi linken érhető el: https://mktoevents.com/Microsoft+Event/322146/157-GQE-382

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések