Hogyan vághatjuk vissza a költségeket, ha felhős megoldásra váltunk?

Számos kis- és középvállalkozás számára okoz fejtörést, hogy belevágjon-e informatikai infrastruktúrájának és alkalmazási környezetének hatékonyabb, felhőalapú üzemeltetésébe. Ennek sokszor az áll a hátterében, hogy a cégek aggódnak működési költségeik esetleges elszabadulása miatt. A legfontosabb alapelvek betartásával azonban jelentős költségmegtakarítások érhetők el, és egy óriási lépés tehető meg a digitális átállás felé.

Elsősorban akkor lehet gazdaságos egy ilyen megoldás, ha következetesen vezetik az adminisztrációt, és folyamatos felügyelet alatt tartják a felhőalapú erőforrásokat. Egy kis odafigyeléssel és a felhős eszközök segítségével:

  • a költségeket automatikusan és pontosan nyomon követheti bárhonnan,
  • folyamatosan, bármikor felügyelheti az erőforrások alakulását – bizonyos esetekben akár óránkénti bontásban.

A jelentős innovációs potenciál mellett, ezek már önmagukban is nyomós érvek a felhő sikere mellett. A Gartner piackutató intézet elemzőinek becslése szerint, 2025-re a világ vállalatainak mintegy 80%-a fog felhagyni saját adatközpontok üzemeltetésével.

 

Informatikai paradigmaváltás

A nyilvános felhőkben előtérbe került a „használat alapú” számlázás. Ezért is fontos, hogy pontosabban tisztában legyen azzal, hogy vállalatának mire is van a gyakorlatban szüksége. Ha a vállalat vezetői az erőforrások szinte korlátlan tárházával állnak szemben, óriási nyomás nehezedik rájuk, hogy ne viselkedjenek úgy, mint egy svédasztalnál, és ehelyett alaposan megvizsgálják az egyes erőforrásokra a gyakorlatban jellemző használati profilokat. A felhőalapú technológia szakértőinek tapasztalatai alapján a vállalatok gyakran 50-60%-kal több erőforrást igényelnek meg, mint amire ténylegesen szükségük van.

Ezért is fontos, hogy új alapokra helyezzék gondolkodásmódjukat. Házon belüli adatközpontok üzemeltetésekor, az erőforrásokat mindig a csúcsterhelésre kellett tervezni, egy biztonsági tartalékot is előirányozva az összes hardver beszerzési eljárás során. Felhő alapú környezetben ez a megközelítés nem működik. Ehelyett mindig a legalapvetőbb erőforrás szükségletekkel kell kezdeni az építkezést, hiszen plusz kapacitások bármikor, percek alatt hozzáadhatók a rendszerhez. Ez a rugalmasság számít talán a felhő legnagyobb előnyének. Senki nem kényszerül többé arra, hogy egész évben fenntartson egy túlméretezett hardverparkot csak azért, hogy bírja a karácsonyi rohamot. Ez a tulajdonság azonban más szempontból is hasznos lehet. Amikor nincs szükség egy adott kapacitásra, például éjszaka vagy hétvégenként, lehetőség van az ideiglenes „kikapcsolására” is.

Takarékosság az erőforrásokkal adatelemzés alapján

A COSMO CONSULT szakértői jelentős tapasztalattal rendelkeznek a fogyasztás telemetrikus adatainak elemzésében, és erre alapozva a takarékossági lehetőségek felismerésében. Mindennél fontosabb azonban, hogy minden felhőbe való költözést előirányzó projektet egy alapos felmérési szakasz előzzön meg, amelynek során meghatározzák a migrációs folyamat egyes lépéseihez szükséges informatikai feladatok munkaterheit. Egy tisztán átemelésben gondolkodó megközelítés, amelyben az alkalmazásokat és adatokat bármiféle adaptáció nélkül, pusztán csak átrakják a felhőbe, nem fog segíteni a költségek csökkentésében. Csak akkor érhetők el megtakarítások, ha a rendszereket a felhő természetéből adódó előnyök tényleges kihasználásának megfelelően módosítják. Legalább olyan fontos az is, hogy tisztában legyen felhő szolgáltatójának árképzésével és az árak alakulásának dinamikájával. Olyan szolgáltató megtalálása a cél, amely a megfelelő funkciók kínálata mellett üzleti szempontból is jó konstrukciókat ajánl.

Érdemes lehet egy évre vagy akár hosszabb időre is előre megrendelni a feltétlenül szükséges erőforrásokat, mert ilyen esetben gyakran bőkezű – akár kétszámjegyű kedvezmények is igénybe vehetők. Okos ötlet folyamatosan szemmel tartani az árak alakulását, mivel idővel bizonyos erőforrások és szolgáltatások olcsóbbá válhatnak. Ilyenkor adott esetben költséghatékonyabb lehet a váltás. Hasznos lehet továbbá alaposabban is megvizsgálni az esetlegesen elavulttá vált adatbázisokat is, amelyeket a vállalata használ. Ha ezeket is át szeretné tenni a felhőbe, gyakran előfordulhat ugyanis, hogy költséges licencek megvásárlására lesz hozzá szükség. A költségek csökkentése érdekében érdemes megfontolni az átállást egy szolgáltatás alapú adatbázis megoldás, például az Azure SQL igénybevételére.

A felhő alapú tárolás magasabb fokú fenntarthatóságot is jelent

A felhő jó megoldás lehet a földrajzi redundanciák kiküszöbölésére is. Ennek a célnak az eléréséhez a vállalatok nem kényszerülnek többé költséges adatközpontok üzemeltetésére egyszerre több helyszínen.

A felhő szolgáltatók emellett általában is vezető szerepet töltenek be a fenntarthatóság terén. A modern adatközpontok például 1,3 értékű PUE (energiahasználati hatékonyság) mutatóval rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az informatikai feladatok ellátása 100 kW teljesítményt igényel, és csak a maradék 30 kW-ot fordítják hűtésre és fűtésre. A régebbi típusú adatközpontokat ezzel szemben 2 vagy akár ezt meghaladó értékű PUE mutatók is jellemezhetik. Ilyen esetben az adatközpont környezetét kiszolgáló berendezések legalább annyi elektromos áramot vesznek fel, mint amennyire az informatikának szüksége van. A felhő szolgáltatók üzleti modelljének alapja, hogy a szerver kapacitását a lehető leghatékonyabban kihasználják, a legújabb energiahatékonysági technológiák alkalmazása mellett. Az áramfogyasztásban így elért megtakarításokból pedig végső soron az ügyfél is profitálni fog.

Szeretné tudni, hogy hogyan használhatja ki vállalata hatékonyan a felhő előnyeit?

Regisztráljon most ingyenesen a „Cloud Migration” webinárunkra, amelyet június 25-én, 11:00 órai kezdettel tartunk. Megtudhatja, hogy hogyan is épül fel pontosan egy professzionális migrációs stratégia, és milyen folyamatokat érdemes először áthelyezni a felhőbe.

 

 

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések