Gyerekvállalás és cégvezetés – karrier egy családbarát munkahelyen

Polocz Anett a CRM üzletág felépítésének feladatával érkezett a céghez, amelyet hat évvel később már igazgatóként vezetett, és ez idő alatt két gyermeke született. A titok nyitja a támogatásban rejlik, amelyet nemcsak otthon, hanem a munkahelyen is megkap, így mindkét szerepkörben kiteljesedhetett anélkül, hogy választani kellett volna a privát és szakmai fejlődés között.

Polocz Anett 2011 áprilisában csatlakozott az XAPT – a mai cég jogelődjének – csapatához, hogy az ERP megoldások bevezetésében nemzetközi téren is sikeres Microsoft-partner portfólióbővítését vezesse, és az új CRM üzletág sikeres elindítását követően ment szülési szabadságra. Kislánya nyolc hónapos volt, amikor részmunkaidőben ismét dolgozni kezdett, és csakhamar felajánlották neki a Delivery csapat vezetését. Bár kétségei voltak afelől, hogy baba mellett vállalható-e a feladat, az akkori ügyvezető biztosította, a munkaidőt rugalmasan – mind időben, mind helyszínben- fogják kezelni, egyedül a teljesítmény számít. Anett kezdetben a tanácsadókat és a fejlesztőket vezette, de a Sales terület integrálásával csakhamar COO-vá lépett elő. Ebben a szerepkörben irányította a teljes kiszolgáló csapat munkáját a 2017-es kiválásig, amikor az XAPT Solutions ügyvezető igazgatója lett – és vezeti a két évvel későbbi akvizíció nyomán immár a német COSMO CONSULT csoporthoz tartozó céget ma is. Közben 2017-ben, három hónappal a kiválás előtt Anett életet adott második gyermekének.

Csomós Fanni: Egészen rendkívüli, hogy mindkét szerepkörödben előre tudtál lépni. Kaptál ehhez segítséget otthon és a cégnél?

Polocz Anett: Mindkét gyerekem születése után gyorsan visszatértem a munkához, a kisfiam mindössze négy hónapos volt, amikor vállaltam a cég vezetését. Sosem akartam választani a magánélet és a szakmai pályafutás között, egyik vagy másik rovására, de az sem jöhetett szóba, hogy valamelyik szerepkörömben lelkiismeret-furdalásom legyen a teljesítményem miatt. Úgy gondoltam, ez az egyensúly elérhető, ha dolgozhatom részmunkaidőben és otthonról is, és ez a gyakorlatban beigazolódott. Hozzáteszem, a helytálláshoz a férjem, az édesanyám és egy teljes munkaidőben dolgozó bébiszitter támogatása, valamint az is elengedhetetlen volt, hogy az otthon kapott segítséghez hasonlóan a munkahelyemen is úgy támaszkodhattam a kollégákra, ahogyan arról szerintem minden vezető álmodik. A kölcsönösségnek ebben kulcsszerepe van, mert az csak félsiker, ha a vezető rugalmas és támogató a beosztottjaival. Nálunk azért működött azokban a hónapokban is a dolog, mert a családtól és kollégáimtól ugyanezt megkaptam.

Anyaságra készülő, dolgozó nők többsége hatalmas dilemmaként éli meg -érthető módon-, de a gyerekvállalást szerintem nem érdemes sokáig halogatni. Huszonévesen még ezerrel tudsz pörögni otthon és a munkahelyen is, de nem biztos, hogy ugyanez negyvenévesen is menni fog. Minden támogatást megkaptam, hogy időben lépjek, így a harmincas éveim derekán már cseperedő, ovis és iskolás gyerekeimet nevelem, s mindeközben a szakmai utamon is fejlődhetek.

CSF: Milyen hangulatú munkahely, céges kultúra megteremtésével segítenél ebben másoknak is a magyar leányvállalat vezetőjeként?

PA: Család és munkahely között azért tudtam összhangot találni, mert mindkét fél elfogadta, hogy egy darabig részmunkaidőben dolgozom. Nem azt nézzük, hogy napi hány órát szentelek a feladatoknak, hanem az eredményből ítélünk. Bár ebben az időszakban találtak meg a legnagyobb karrierlehetőségek is, azokat a rugalmas és támogató környezetben bátran megragadhattam.

Vezetőként is ezt igyekszem képviselni és továbbadni. Meggyőződésem, hogy a különböző élethelyzetekben az emberek másképp, más feltételek között tudnak jól teljesíteni. Ha egy anyuka lehetőséget kap rá, hogy napi hat vagy hét órát legyen benn, akkor az idő alatt sokkal fókuszáltabban fog dolgozni, és hozza a teljesítményt. Ugyanezt fogja nyújtani az idős, beteg családtagját ápoló kolléga is, amivel persze nem azt akarom mondani, hogy aki tíz-tizenegy órát is munkával tölthet, az nem fog nagyon jól teljesíteni. A munkáltatónak az életszakaszok sokszínűségét kell fel- és elismernie, a munkahely attól lesz családbarát, ha a különféle élethelyzetekben egyaránt támogatja, és teljesítményük alapján értékeli a munkavállalókat. A mostani helyzetben a távmunka menedzselésében is ez egyébként a legnagyobb kihívás a vállalatok számára.

Minden szolgáltató cég teljesítménye az emberen múlik. A COSMO-nál mindent megteszünk kollégáink jólétéért, hogy a csapat tagjaként a legtöbbet adhassák a közös teljesítményhez. A hazai munkáltatók körében az elsők között kötöttünk szerződést privát egészségbiztosítóval, így minden munkatársunk gyors és minőségi magánorvosi ellátásra számíthat, és támogatjuk a kollégák közös sportolását, túrázását is. Törzsidőben dolgozunk, a munkanap kezdetén és végén rugalmasan kezeljük a munkaidőt, így senkinek sem kell stresszelnie, ha családi kötelezettségei miatt reggel később ér be, vagy délután korábban kell hazaindulnia. Nagyon kevés kötelező szabadságot írunk elő, inkább megbeszéljük, hogy ki mikor menne pihenőre. Az aktuális helyzetre, valamint az iparágunk adta lehetőséget mérlegelve lehetőségük van a kollégáknak a teljes homeofficera, távmunkára is. Nem utolsósorban a kismamákat/kispapákat szülés után visszavárjuk, akik a fájós derekat kímélő, speciális íróasztalok mellett négy-, illetve hatórás munkaidőben, fokozatosan is kezdhetik a munkát.

CSF: Mivel ajánlanád a COSMO-t az álláskeresők figyelmébe? Miért szeretsz a leginkább itt dolgozni?

PA: Megpróbálom inkább egy mondatban összefoglalni mindazt, amiért jó ide tartozni. Páratlanul rugalmas és emberközpontú munkakörnyezetet teremtettünk a COSMO-nál, ahol kiváló szakemberekkel dolgozhatunk együtt, a teljesítményre összpontosító, de az ezzel járó stresszt minimalizáló légkörben. Szerintem ma még kevés munkáltató mondhatja el magáról Magyarországon, hogy hasonló vállalati kultúrát ápol.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések