Microsoft Fabric, az AI-korszak adatanalitikai platformja

Tavaly jelentette be a Microsoft, hogy a riportoló eszközeit is egy új, egységes, közös technológiai platformra fogja átültetni, ez lett a Microsoft Fabric! A Fabric célja, hogy egyetlen egységesített platformmá integráljon olyan technológiákat, mint az Azure Data Factory, az Azure Synapse Analytics és a Power BI. A 2023 év vége óta már teljesen elérhető platform a képes az adatelemző- és üzleti szakembereknek egyaránt kiaknázni adatokban rejlő potenciált és alapot nyújtani az AI korszak számára. 

Generatív mesterséges intelligenciával és olyan nyelvimodell-szolgáltatásokkal, mint az Azure OpenAI Service, a vállalatok a napi munkavégzést forradalmasító AI alkalmazásokat hozhatnak létre. Az ilyen egyedi appokat adatok táplálják, amelyek zavartalan szállításához jól felügyelt és szorosan integrált analitikai rendszerek szükségesek – helyettük azonban sok szervezet szétkapcsolt, specifikus szolgáltatások útvesztőjében keresi a felismeréseket. 

A Microsoft Fabric ezen az állapoton változtat. Egy egységes analitikai platform, amely a szoftvercég 2023-as fejlesztői konferenciáján mutatkozott be, a szervezet által használt összes adatot és analitikai eszközt közös nevezőre hozza, egyetlen helyen teszi hozzáférhetővé.

Szolgáltatásként, SaaS modellben elérhető platformként a Fabric a Microsoft olyan meglévő eszközeit fogja össze, mint a Power BI, a Data Factory és az újgenerációs Synapse, ezáltal egy modern, könnyen kezelhető és költséghatékony analitikai megoldást ad a vállalatoknak.

Minden analitikai munkaterhelést és az adatokkal dolgozó összes szakember munkáját támogatja – az adatintegrációtól kezdve, az analitikai rendszerek tervezésén és építésén, valamint az adattárházakon át az adatkutatásig, valós idejű analitikáig és üzleti intelligenciáig – így minden eddiginél nagyobb mértékben növeli a termelékenységet.

A még gyorsabb értékteremtéshez a Microsoft Copilot digitális asszisztensét is integrálja a Fabric platformmal – mindkettő a Power BI-ban jelenik meg –, így a felhasználók természetes nyelven adott utasításokkal is generálhatnak kódot, készíthetnek lekérdezéseket és hozhatnak létre AI plugineket, amelyeket a Microsoft Teamsben, a Power BI-ban vagy a weben telepíthetnek. Az alkalmazottak ennek köszönhetően az adattörténet elmondására összpontosíthatnak, a nehéz munkát pedig a Copilotra bízhatják.

A vállalati adatokat mindehhez a Microsoft OneLake felhőalapú datalake-je tárolja, amely az igazság egyetlen forrásaként rendet vág az adatburjánzásban, és felgyorsítja az adatok kinyerését, mozgatását vagy replikálását. A Fabric a következetes adatirányítás támogatásával, a kapacitások egységes árazási modelljével és minden rétegében nyílt technológiájával is megkönnyíti a vállalatok életét. Minthogy szorosan integrált a Microsoft 365, Teams és AI Copilot megoldásaival, az új platformon az adatszakemberektől kezdve az üzleti felhasználókig minden alkalmazott könnyen és gyorsan értékteremtő munkához láthat.

microsoft-Saas-Fabric

Öt érv a Microsoft Fabric mellett

A szoftvercég öt területet külön is kiemelt, amelyen a mesterséges intelligencia érájára szabott analitikai platformja kimagaslik a piaci mezőnyből:

Komplett analitikai platform – A Fabric egyetlen termékben, egységes architektúrán minden képességet tartalmaz az adatokkal végzett munka támogatásához. Szolgáltatásként, SaaS modellben elérhető szoftverként minden komponense eleve integrált és optimalizált, a felhasználók pillanatok alatt feliratkozhatnak rá, és percek alatt valódi üzleti eredményeket érhetnek el vele.

A Fabric nyílt és datalake-központú – A platform a szoftvercég szintén SaaS modellben működő OneLake többfelhős adattó szolgáltatását is tartalmazza. Minden Fabric munkaterhelés automatikusan a OneLake-be kapcsolódik, ahogyan minden Microsoft 365 alkalmazáshoz a OneDrive tartozik. Minden adatot az intuitív módon kezelhető adattó rendszerez, és automatikusan indexel a felfedezéshez, megosztáshoz, irányításhoz és megfeleléshez.

Mesterséges intelligencia működteti – A Fabric minden rétegét az Azure OpenAI Service hatja át, amellyel a felhasználók a legnagyobb értéket nyerhetik adataikból, a fejlesztők pedig hatékonyabban dolgozhatnak. A platformmal integrált Copilot digitális asszisztens révén a felhasználók minden szerepkörben szóbeli utasításokkal hozhatnak létre adatfolyamokat, szoftverkódot és teljes funkciókat, építhetnek gépi tanulási modelleket és vizualizálhatnak eredményeket.

Minden üzleti felhasználó tud vele dolgozni – A Fabric egyik alapeleme, a Power BI már eleve mélyen integrált a Microsoft 365 olyan alkalmazásaival, mint az Excel, a Teams, a PowerPoint és a SharePoint. Az üzleti felhasználók így a OneLake datalake minden releváns adatot könnyen és gyorsan elérnek, közvetlenül a Microsoft 365-ből.

Egységes kapacitásaival a Fabric csökkenti a költségeket – A platformot használó vállalatok egyben fizetnek elő a számítási kapacitásokra, amelyek minden analitikai munkaterhelést kiszolgálnak. Az egyiknél felszabaduló kapacitásokat a másik munkaterhelés futtatásához rendelhetik, ezáltal jelentős mértékben optimalizálhatják költségeiket.

Fabric analitikai platformját a Microsoft már minden Power BI szolgáltatásra előfizető ügyfelének elérhetővé tette.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések