Dynamics NAV vs. Business Central

Mi a különbség a kettő között?

Ha egymással összehasonlítva szeretné megvizsgálni a Dynamics NAV és a Dynamics 365 Business Central rendszereket, ne keresgéljen tovább! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tulajdonságokat, amik megkülönböztetik a két vállalatirányítási rendszert!

Bizonyos értelemben maga a kérdés, hogy „mi a különbség a Dynamics NAV és a Business Central rendszerek között?” egyetlen rövid mondatban megválaszolható: a „Business Central pusztán egy új elnevezése a Dynamics NAV rendszernek”, és ezzel akár el is intézhetnénk ennyiben a dolgot – de ennél lényegesen többről van szó! Ebben a cikkben azt próbáljuk meg körüljárni, hogy milyen lényeges változáson ment keresztül a Microsoft egyik legnépszerűbb ERP rendszere mielőtt Dynamics NAV-ból Business Centrallá lépett elő.

Nagyon sok ügyfelünk jelenleg is Dynamics NAV rendszert használ, ezért időről időre szeretnénk nekik és minden más Dynamics NAV felhasználónak is bemutatni, hogy milyen lehetőségeik vannak akkor, ha fejleszteni, upgradelni szeretnének a Business Centralra.

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy milyen tételekből áll össze a Business Central havídíja, összegyűjtöttük, hogy miért érdemes hosszútávon is Business Centralra váltani, és 10 pontban foglaltuk össze, hogy miért a COSMO CONSULT-nál érdemes Dynamics NAV-ot üzemeltetni majd upgradelni.

Dynamics NAV és Business Central: fejlődés kompromisszumok nélkül

Ahogyan az minden termék esetén bekövetkezik, a fejlődés mindig utat tör magának, és a biztos alapokból egy még hatékonyabb új eszközt épít fel. Önmagában egy új névtől nyilvánvalóan nem változik egy termék teljesítménye, azonban a Microsoft most arra szánta el magát, hogy új technológiai megoldásokat alkalmazva változtatja meg ennek a népszerű vállalatirányítási rendszernek az alapjait.

A rendszer központi elemének felhőbe költöztetésével radikális változások mentek végbe, miközben a fejlesztői környezetben szabadon rendelkezésre bocsátott eszközökkel a fejlesztők munkája is hatékonyabbá vált. Emellett, a felhasználók adott gyakorisággal, rendkívül egyszerűen maguk is frissíthetik a rendszert, így folyamatosan újabb frontokon növelhetik szervezetük hatékonyságát, a felhasználói élmény pedig tovább javult.

Való igaz, hogy egy új névtől önmagában nem lesz jobb egy termék, de ha egy termék ilyen mértékben újul meg, és ekkora fejlődésen megy keresztül, akkor új nevet is érdemel. Nézzük is meg közelebbről a Dynamics NAV legújabb és eddigi legjobb verzióját – a Business Centralt!

Nyilvános felhőben is tárolható

A Business Central érintő egyik legnagyobb technológiai fejlesztés, hogy lehetőség van a Microsoft felhőszolgáltatását igénybe venni a rendszer üzemeltetéséhez. Ehhez a megoldáshoz is szükség van telepítési szolgáltatásokra a COSMO CONSULT-tól, valamint bizonyos fejlesztői funkciók csak korlátozottan állnak rendelkezésre hozzá, amelyek ugyanakkor a kiterjesztési technológiával bővíthetők (amelyről mindjárt részletesebben is beszámolunk). Az új Business Centrallal tehát ott üzemeltetheti ERP megoldását, ahol csak szeretné:

  • Helyi telepítéssel: saját vállalati infrastruktúra igénybevételével (szerverszobában elhelyezett saját „vason”)
  • Nyilvános felhőben: a Microsoft azonnal használatba vehető, megosztott Azure felhőjében (amelyen minden adata teljesen titkos marad, és teljesen elkülönül az összes többi ügyfél adataitól)
  • Privát felhőben: a vállalat saját, Azure platformon tárolt felhőjében dedikált bértárolással – egy tárhely szolgáltatón keresztül

Különálló applikációk az egyedi fejlesztések helyett

Korábban minden egyedi fejlesztés és módosítás a Dynamics NAV rendszerben szervesen beépült az alaprendszerbe. Ennek következtében óriási vesződséggel járt, ha frissítésekre vagy verziófrissítésekre volt szükség, mivel ilyenkor az egész rendszert felül kellett vizsgálni és adott esetben újra kellett fejleszteni.

A Business Centrallal a Microsoft egy fontos és alapvető módosítást is bevezetett, mégpedig azt, hogy az egyedi fejlesztéseket és módosításokat most már kiterjesztésként (app) kell megírni, és a fejlesztések megírása során az alap rendszerhez hozzá sem kell nyúlni! A testreszabásokat kissebb applikációnkként lehet kívülről hozzákapcsolni a standard rendszerhez, így az esetleges módosításokhoz nem kell az egész alaprendszer kódolását felülvizsgálni. A verziófrissítések egyszerű lebonyolításához ez elengedhetetlenül fontos.

Egyszerű frissítési és verziófrissítési lehetőség

A frissítések és verziófrissítések korábban igencsak költségesnek számítottak, a megújult Business Centralban azonban ez már jelent problémát. Ha elérkezik az alaprendszer vagy bármely hozzá tartozó kiterjesztés frissítésének, vagy verziófrissítésének ideje, a feladat már nagyon egyszerűen elvégezhető, mert előtte nem kell már hozzányúlni az alapokhoz.

A Business Central bevezetéséhez vagy verziófrissítéséhez csak egy egyszeri beruházásra van szükség, ezután pedig hosszú éveken keresztül már csak fenn kell tartani ezt az állapotot az ingyenesen elérhető frissítésekkel és verziófrissítésekkel.

A Business Central helyi telepítésű vagy privát felhőn tárolt változata esetén szabályozható, hogy mikor kerüljön sor egy adott verziófrissítésre. Nyilvános felhő esetén azonban automatikusan, hat havonta hajtja végre a frissítéseket a rendszer. Ebből a legjobb hír az, hogy minden frissítés teljesen ingyenesen elérhető. Üdvözöljük tehát a verziófrissítések új világában, ahol Önt és vállalkozását mindig a Microsoft technológia legújabb vívmányaival ajándékozzuk meg!

Egyszerűen integrálható alkalmazások és kiterjesztések

Az új fejlesztési irányelv „forradalmi változást hoz” az ERP-k világában. Az egyedi fejlesztések elhagyása korlátlan lehetőségeket nyit meg az applikáció-fejlesztés irányába, amelyek esetében immár könnyedén elvégezhető a telepítés és a standard Business Central verziófrissítései is! Ezzel idő és pénz is megtakarítható, miközben egy rendkívül rugalmas, hatékony és produktív rendszert kap a vállalat, amely az egyedi igények alapján akár testre is szabható.

Alapvetően egy alkalmazás vagy kiterjesztés egy olyan módosítási csomagot jelent, amelyet valamely Business Central partner biztosít és az App Store áruházból is letölthető. A telepítés során bekerülnek a rendszerbe az alapértelmezett adatok, így például a beállítási információk is, és a minél gyorsabb rendszerindulás érdekében egyszerűen is telepíthetők.

Néhány példa azokról a kiegészítő megoldásokról, amelyek appok formájában ki- és bekapcsolhatók a rendszerben, és amelyek mögött komoly fejlesztés és nagyon sok ügyfélvisszajelzés áll:

Megújult kliens

A Business Central újításai közül mindenképpen említést érdemel továbbá a webes kliens gyönyörű új külseje (a táblagépes és telefonos felületeket is beleértve).

Az újfajta és változatos betűtípusokkal hangsúlyosabb kiemelést kaptak a fontos információk, mint például a címsorban található Szerepkörfőoldal banner. A zöld színű Szerepkörfőoldal egyszerű navigációval és látványosabb, nagybetűvel írt mezőnevekkel bővült a listákban. Bár egy egészen aprócska különbségről van szó, összességében sokkal szebbé teszi a felületet. A webes kliens az újítással egy sokkal szebb felületet kapott, és nem pusztán csak egy „majdnem olyan jó” kliensnek számít.

Business Central webes kliens külseje

Modern felhasználói élmény

Az új felület tényleg sokkal szebb lett lett, és gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknak a hatékony munkavégzésükhöz szükséges legfontosabb funkciókhoz. A navigáció sokkal egyszerűbbé vált a lap bal oldalán állandó jelleggel látható visszalépés gombbal, illetve a középső részen található speciális dinamikus rendszervezérlő gombokkal. Ezek az elemek rangsorolt navigációt tesznek lehetővé a felhasználók számára, és leegyszerűsítik a munkát a különböző tételek közötti váltogatás kiiktatásával, hogy a felhasználóknak mindig csak az éppen aktuális adatokkal és feladattal kelljen foglalkozniuk.

A listákkal, kereső ablakokkal és rácsokkal kapcsolatos elem megújult a termék többi részéhez igazodva, hogy a Business Central látványra és érzetre is egy modern megoldás benyomását keltse. Az új parancssávban is sokkal hatékonyabban tudnak navigálni immár a felhasználók, ugyanis nagyobb képernyőterületet kaptak az üzleti adatok, és a korábbinál kevesebb helyet foglalnak el a menük és menüszalagok. A felhasználói felületen megjelenő új elemek teljesen rugalmasak és dinamikusak, így egyszerűen testre szabhatók, hogy minden pillanatban csak azok a funkciók és lehetőségek jelenjenek meg, amelyekre a felhasználóknak szüksége van.

A termékben elhelyezett összes lista új, frissített külsőt kapott, egy rugalmasan testre szabható rácsszerkezetben. Alapértelmezésként csempe nézetben jelenik meg minden, de a „keresés” és „megtekintés” opciók is gyorsan elérhetők, így a felhasználók könnyedén és bármikor hozzáférhetnek a számukra szükséges adatokhoz.

 

Business Central kereső 2

Tervezési funkciók

De meg lehet-e egyszerűen változtatni a felhasználói élményt és az elérhető funkciókat illetve az egy oldalon található mezőket – esetleg újabbakat is hozzáadva?

Igen, könnyedén!

Tulajdonképpen nagyon hasonlít a megoldás a „régi szép idők” klasszikus NAV rendszerére, ahol szintén közvetlenül a felhasználói felületről lehetett belépni a tervező eszközbe. Valójában azonban egy rendkívül intelligens és új tervező eszközről van szó! A felhasználók fejlesztői háttér nélkül is módosíthatják az oldalakat, új mezőket adhatnak hozzájuk, és egy külön kiterjesztésként el is menthetik az eredményt.

Business Central tervezési funkciók

Listák szűrése a Business Central-ban

A szűrési lehetőségeket is alaposan ráncba szedte a Microsoft! A listák oldalához rögzített új szűrő panel felépítése is ismerős lehet. Az oldal szélén megjelenő szűrési opcióval most sokkal jobban kihasználható a képernyőn a hely, mint amikor régen felül foglalta el az ablak a területet.

Igény esetén könnyedén át is válthat az előzetesen megadott szűrt lista nézetei között, módosíthat nézeteket saját szűrőfeltételek megadásával vagy teljesen új szűrőket is létrehozhat. A Business Central ráadásul meg is jegyzi, hogy a felhasználó milyen szűrőket alkalmaz a munkamenet során miközben váltogat az oldalak között.

Business Central listák szűrése

Összegek korlátozása

Szerencsére ez a funkció is bekerült a webes kliensbe. A Business Central segítségével teljesen új léptékű ellenőrzésre van lehetőség, és adott szűrők egy vagy több olyan dimenzióra is alkalmazhatók, amelyek hatással vannak a számított értékekre. Ez volt az egyik legfontosabb olyan hiányzó funkció, ami miatt az emberek továbbra is ragaszkodtak a Windows klienshez. Most már azonban így ez a kifogás sem hozható fel többé.

Business Central összegek korlátozása

Gyorsbillentyűk

Bár a szűrő panel akár egyetlen kattintással is betölthető, egér nélküli navigációra is lehetőség van, különféle gyorsbillentyű-kombinációk segítségével; így például az aktuális érték szűrése az Alt+F3 billentyűkkel is végrehajtható.

Az új rendszerben összevont szűrési feltételek is könnyedén, akár menet közben is beállíthatók, anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is el kellene hagyni a listát – gyorsbillentyűkkel léptetve a cellák között, majd rászűrve az éppen kijelölt értékre vagy törölve a szűrőt a kijelölt oszlopban. Szinte pontosan úgy, ahogyan ez a régi, klasszikus kliensnél is történt. Újra él az F8 billentyű is, amivel egy régi kedvencet kapnak vissza a felhasználók.

Összefoglalva

Összehasonlítva a Dynamics NAV és a Dynamics 365 Business Central rendszereket, nem is beszélhetünk igazán versenyről.

A Dynamics 365 Business Central tényleg az eddigi legjobb Dynamics NAV verzió; a legújabb technológiai megoldásokat alkalmazza és nem csak a jelen, de az elkövetkező évek üzleti igényeinek megfelelve készült. Le a kalappal a Microsoftnál dolgozó kollégáink előtt!

Források: Microsoft

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések