Citizen developer és a Power Platform – üzleti szoftvert fejleszt a felhasználó

Adatok működtetnek minden vállalatot digitálisan átalakuló világunkban, és az üzleti folyamatokban dolgozó felhasználóknál senki sem tudja pontosabban, hogy mikor milyen információra van szükség a legjobb döntések meghozatalához, a legjobb intézkedések megtételéhez. Minthogy ezek az igények is folyton változnak, a meglévő alkalmazásokban gyakran körülményessé válik a kívánt információk begyűjtése, előkeresése, áttekintése és elemzése, ezért elhúzódik a válaszadás, és csökken a folyamat hatékonysága.

Bárcsak lenne egy applikáció erre… sóhajt fel ilyenkor sok felhasználó, aki civilben már hozzászokott, hogy a magánélet megannyi területén szinte mindenre van azonnali információelérést és ügyintézést lehetővé tevő alkalmazás, amelyet letölthet telefonjára, vagy számítógépéről elérhet a felhőben. Igényét persze jelezheti az informatikai osztálynak, de szinte biztos, hogy a kollégák egyszerre küzdenek a feladatáradattal és a szakemberhiánnyal, ezért mire elkészülne az új alkalmazás, már idejét múlná – és napjaink üzleti környezetében ez a lassúság nem marad büntetlenül.

Üzleti szoftverfejlesztés kevés kódírással – vagy akár anélkül

Milyen nagyszerű lenne, ha az üzleti felhasználó azon melegében maga is elkészíthetné a munkáját akkor és ott legjobban segítő alkalmazást! A méltán kedvelt low-code/no-code platformok, közöttük a Microsoft PowerApps, pontosan az üzleti szoftverfejlesztéshez adnak eszközt a felhasználók, a citizen developerek kezébe. Miként a PowerApps meghatározása is utal rá, a platformon kevés kódírással vagy akár anélkül is készíthetők alkalmazások, azokat a végfelhasználók maguk is könnyen és gyorsan összeállíthatják a hatékony kezelőfelületen.

Kész sablonokból építkezve immár a mesterséges intelligencia képességeivel is felruházhatják applikációikat, amelyeket a PowerApps portálokon megoszthatnak a vállalat ügyfeleivel és partnereivel, és a továbbiakban igény szerint egyszerűen frissíthetnek.

Önkiszolgáló alkalmazáskészítés IT-felügyelettel

A citizen developer színre lépése első pillantásra persze rémisztő kilátásnak tűnhet a vállalati vezetők és különösen az informatikusok szemében, de ma már a gyakorlati életből vett számos példa bizonyítja, hogy a módszer, ha helyesen alkalmazzák, nemhogy káoszhoz nem vezet, hanem ellenkezőleg, az informatikai osztály hivatásos fejlesztőinek túlterheltségéből adódó, az igények kiszolgálását visszafogó, szűk keresztmetszetet sikerrel feloldja.

A Microsoft Power Platformja – amely a PowerApps mellett a Power BI üzleti analitikai és Power Automate folyamatautomatizáló megoldást is magába foglalja – ehhez minden felügyeleti képességet megad. A hivatásos fejlesztők munkáját is hathatósan segítő Power Platformon az informatikai osztály olyan környezetet alakíthat ki, amelyben magabiztosan szabályozhatja a citizen developerek önkiszolgálását, a vállalatnak így nem kell engedményeket tennie sem a kiberbiztonság, sem a megfelelőség terén, és az applikációkban kezelt információk következetes hitelességében is mindig megbízhat.

Három év, több mint 300 százalékos megtérülés

Mágikus négyzetében (2019 Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms) a Gartner a nagyvállalati low-code alkalmazásplatformok piacán a vezetők közé sorolja a PowerApps megoldást, és hasonló eredményt hozott a Forrester értékelése (Forrester Wave: Low-Code Development Platforms For Application Development & Delivery Professionals, Q1 2019) is. Utóbbi elemző egy további tanulmányában (The Total Economic Impact of Power Apps and Power Automate, 2019) megállapította, hogy a citizen developerek kezébe PowerApps megoldást adó vállalatok a bevezetést követő harmadik évre átlagosan 15 százalékkal fokozták folyamataik hatékonyságát és 70 százalékkal csökkentették az akalmazásfejlesztés költségét, beruházásuk így ezen az időtávon kimagasló, 362 százalékos megtérülést (ROI-t) hozott.

Ki is az a Citizen developer?

A Gartner meghatározásában citizen developernek – azaz polgári fejlesztőnek – nevezzük a felhasználót, aki az IT osztály által jóváhagyott fejlesztő- és futtatókörnyezetben új üzleti alkalmazásokat készít, kifejezetten azzal a céllal, hogy azokat mások is használják. Az üzleti szoftverfejlesztés a végfelhasználók körében korábban az egyéni felhasználásra szánt vagy munkacsoport szintű megoldásokra korlátozódott, amelyek jellemzően olyan eszközökkel készültek, mint a Microsoft Excel és Access. Napjainkban azonban a végfelhasználók üzletági és vállalati szintű, sőt nyilvánosan elérhetővé tehető alkalmazásokat is készíthetnek a negyedik generációs programnyelvekre épülő fejlesztőplatformok és felhőszolgáltatások segítségével.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések