Adatmigráció tanácsok Microsoft Dynamics AX bevezetéshez és verzióváltáshoz

Pusztán technikai kérdésként kezeli a vállalatok többsége az adatmigrációt Microsoft Dynamics AX környezetben. Ezért abba a hibába esik, hogy nem foglalkozik vele a bevezetés vagy az upgrade korai szakaszában.

Pedig ha az ERP rendszer képletesen szólva a szervezet szíve, akkor az adat az ereiben keringő vér, amely élteti. Ha nem lennének adatok, akkor eleve rendszerbevezetésre, frissítésre se lenne szükség, azok minden projekt kiindulópontját és egyben célját képezik. Éppen ezért már a tervezés szakaszában figyelmet követelnek maguknak.

Két megközelítés valamelyikét alkalmazzák a vállalatok, amikor Microsoft Dynamics AX rendszert vezetnek be vagy frissítenek újabb verzióra. Az egyik: csupán a mesteradatokat és a mérlegeket importálják, avagy: a teljes adatbázist migrálják.

A Microsoft Dynamics AX adatmigrációs keretrendszere számos eszközt kínál, amellyel az adatminőséggel kapcsolatos problémák többsége kezelhető a folyamat során. Mellettük olyan API-k, alkalmazásprogramozó felületek is rendelkezésre állnak, amelyekre a vállalatok egyedi scripteket írhatnak az adattisztítás, -importálás és -hitelesítés speciális feladatainak elvégzésére. Sok vállalat adatkarbantartó vagy mesteradat-kezelő tervet is kidolgoz az adatintegritás biztosítása érdekében, akár az adatmigrációt megelőzően, akár azt követően.
Függetlenül attól, hogy a vállalat hogyan közelít hozzá, az adatmigráció minden esetben kulcsfontosságú tényező a Microsoft Dynamics AX sikeres bevezetése vagy verzióváltása szempontjából.

Vége az adatmigrációs leállásoknak!

A vállalatirányítási rendszer korábbi verzióinál a frissítés körüli feladatok többségét az éles szerveren kellett elvégezniük a vállalatoknak. Ennek során az ún. egy felhasználós üzemmód, amelyben a végfelhasználók számára elérhetetlenné vált az ERP rendszer, elég sok időt rabolhatott el az üzlettől, illetve maga az átállás is hosszabb kieséssel járhatott.

Mindez megváltozott a Microsoft Dynamics AX 2012-es verziójában, amely új adatmigrációs mintát alkalmaz. Ebben a forrástól a célig ívelő modellben a feldolgozás jelentős része elvégezhető úgy, hogy közben a végfelhasználók zavartalanul elérik az éles rendszert. Az adatok a projekt korai szakaszában, az éles üzemmel párhuzamosan előkészíthetők, és a célrendszer is felállítható. Ezáltal a forrásrendszert csak rövidebb időszakokra kell offline üzemmódba helyezni, és az átállás is gyorsabb lesz.

Az adatbázis-méret, az adatminőség és a szerverkonfigurációk függvényében az adatmigráció teljes folyamata ezzel együtt heteket is igénybe vehet. A Microsoft legalább két, tiszta adatmigrációs iterációt javasol az éles átállás előtt, már csak ezért is érdemes megkezdeni ezt a munkát a projekt korai szakaszában. Olyan tesztrendszert célszerű felállítani ehhez, amely a lehető legjobban hasonlít az éles rendszerre. Így a folyamat során a teljesítmény monitorozása alapján elvégezhetők a konfiguráció szükségesnek tartott módosításai, valamint az adatmigráció részletes forgatókönyve is elkészíthető és hozzáadható a projekttervhez.
Az adatmigrációs forgatókönyv, az utómunkálatokat is beleértve, az egyes lépések várható időigényét is nagy pontossággal tartalmazza. Ez rendkívül hasznos, mert az átállásra jellemzően rendelkezésre álló, mintegy 72 óra nem fordítható teljes egészében az adatmigrációra. Ilyen előkészületek mellett azonban a vállalatok túlnyomó többsége minden historikus adatát migrálni tudja az ERP rendszer korábbi verzióiból Microsoft Dynamics AX 2012-be.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések