Appokat készítő AI és más újdonságok a Microsoft Build fejlesztői konferenciájáról

Önállóan is „írhatnak” maguknak alkalmazásokat az üzleti felhasználók a Microsoft mesterséges intelligenciájával. A Green Software Foundation társalapítójaként a szoftvercég nemcsak a fejlesztés hatékonyságát, hanem fenntarthatóságát is fokozná.

Power Platformján a Microsoft már korábbról kínál olyan low-code/no-code fejlesztőeszközöket, amelyekkel a kódírásban kevéssé jártas, vagy ilyen ismeretekkel nem rendelkező üzleti felhasználók – az úgynevezett citizen developerek – a vállalati IT osztály által megszabott keretek között maguk is készíthetnek kisebb applikációkat, automatizálhatnak munkafolyamatokat az igények gyorsabb kiszolgálása érdekében. Májusban megtartott Build 2021 fejlesztői konferenciáján azonban a Microsoft – a hivatásos fejlesztőknek készült, új eszközök bejelentésén túl – ezen a területen is szintet lépett.

A Microsoft Power Apps low-code alkalmazásfejlesztő platform és az OpenAI által épített GPT-3 természetes nyelvi feldolgozó modell integrálásával ugyanis az üzleti felhasználók úgy készíthetnek maguknak alkalmazásokat, például e-kereskedelmi appokat, hogy szavakban megfogalmazzák szándékukat, leírják a leendő program célját, és a mesterséges intelligencia előállítja a kódot Power Fx programozási nyelvben. A fejlett AI képesség emellett persze a Power Apps környezetben dolgozó profi fejlesztők munkáját is segíteni fogja.

Természetes nyelvi feldolgozás (NLP) terén az OpenAI független kutató-fejlesztő cég által épített GPT-3 jelenleg a világ egyik legnagyobb AI-modellje, amely a Microsoft Azure felhőjében fut és az Azure Machine Learning technológiájára támaszkodik. A két cég tavaly májusban jelentette be, hogy felhőalapú szuperszámítógépet épít Azure platformon a nagyon nagy méretű AI modellek teszteléséhez és szolgáltatásként történő kereskedelmi értékesítéséhez, és ez az együttműködés tett elehetővé, hogy a Microsoft a GPT-3 technológiáját saját termékeibe is közvetlenül beépítse.

A Power Fx a Microsoft Excelre épül, így eleve sokkal könnyebben használható, mint a hagyományos programozási nyelvek, az összetettebb adatlekérdezések elkészítését azonban az üzleti felhasználóknak még így is tanulniuk kellett. A GPT-3 ezt az akadályt is elhárítja, a fejlett AI-modell integrálásával a low-code fejlesztés még hozzáférhetőbb lesz, és valóban kódolásmentessé válik, mondta Charles Lamanna, a Microsoft alelnöke. A friss önkiszolgáló képességet angol nyelven először az észak-amerikai felhasználók próbálhatják ki június végétől.

Új szolgáltatáskategóriával bővül az Azure Applied AI Services, amellyel a profi fejlesztők is az eddiginél gyorsabban készíthetnek mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásokat, jelentette be a Microsoft. Az új szolgáltatások az Azure Cognitive Services képességeit feladatspecifikus AI és üzleti logikával ötvözik olyan gyakori használati esetek támogatásához, mint például a dokumentumok feldolgozása, az ügyfélszolgálat és a vállalati tartalom elemzése. A szoftvercég indulásképp négy alkalmazott AI szolgáltatást mutatott be. Az Azure Bot Services segítségével a Microsoft ügyfelei és partnerei szöveges, beszédalapú és telefonos robotokat készíthetnek, tesztelhetnek és tehetnek közzé az eddiginél könnyebben, integrált fejlesztői munkamenetben. Az Azure Metrics Advisor automatikusan észleli és diagnosztizálja a vállalat szolgáltatásaiban fellépő problémákat az állásidő csökkentése érdekében – a Samsung például ezzel a megoldással emeli SmartTV szolgáltatásának színvonalát. Mindkét alkalmazott AI szolgáltatás már hivatalosan elérhető.

Előzetes változatban használható az Azure Video Analyzer, amely a Live Video Analytics és a Video Indexer képességeit kombinálja az AI alapú videoanalitikai megoldások gyorsabb elkészítéséhez – a Lufthansa például ezzel a technológiával javítja a repülőgépek földi kiszolgálásának hatékonyságát és biztonságát. Az Azure Immersive Reader szövegolvasó és -elemző képességeit pedig sok fejlesztő már korábbról ismeri.

Közel valós idejű elemzések Dynamics 365-ben

Azure adatbázis szolgáltatásaiban is új képességeket jelentett be konferenciáján a Microsoft. Az Azure SQL Database főkönyvi funkcióival, amelyek előzetes változatban érhetők el, az érzékeny bejegyzések hitelesíthetők és titkosíthatók. A Microsoft Dataverse-hez (korábbi nevén Common Data Service-hez) elérhető Azure Synapse Link segítségével azonnali felismerések nyerhetők a Dynamics 365-ből és a Power Platformra épülő alkalmazásokból. A Microsoft Power BI streamelt adatfolyamai szintén az adatok keletkezése és elemzése közötti időt rövidítik le. Számos fejlesztéssel – például szervernélküli és mindig titkosított üzemmóddal, integrált gyorsítótárral és szerepalapú hozzáféréssel – gyarapodott az Azure Cosmos DB szolgáltatás is.

Minthogy az adatközpontok már jelenleg is a világ áramfogyasztásának 1 százalékát jegyzik, és ez az arány az előrejelzések szerint a következő tíz évben 3-8 százalékra is felkúszhat, az iparágnak sürgősen javítania kell az energiahatékonyságot. Az Accenture, a GitHub, a Microsoft és a ThoughtWorks ezért a Linux Foundationnel és a Joint Development Foundation Projects LLC-vel közösen The Green Software Foundation néven létrehozta a zöld szoftverek alapítványát. Fejlesztők, szabványok, eszközök és jó gyakorlatok megbízható ökoszisztémáját hívná életre a Green Software Foundation, hogy az informatikai és távközlési szektort hozzásegítse vállalásának teljesítéséhez, amely szerint a párizsi klímaegyezménnyel összhangban 2030-ra 45 százalékkal csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását.

Microsoft-fejlesztői-konferencia

Charles Lamanna, a Microsoft alelnöke

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések