Csak egy ugrás a felhő

A Microsoft Dynamics ERP termékcsaládja úton van a felhő felé. Azok a Microsoft partnerek, akik eddig a klasszikus szoftver bevezetésekre helyezték a hangsúlyt a vállalatoknál, mostantól más sebességbe kell, hogy kapcsoljanak. Ehhez azonban jelentősebb erőfeszítésekre lesz szükség. Nem minden megoldás költöztethető költséghatékonyan a felhőbe. Új üzleti modellek kidolgozására és új értékesítési csatornák kialakítására is szükség van. A COSMO CONSULT Csoport mindezek mellett ipari és egyedi alkalmazásainak döntő többségét felhőből is elérhetővé fogja tenni az év végéig.

Még ha a hagyományos helyi telepítésű szoftverek eleinte meg is tartották jelentős piaci részesedésüket az ERP-k világában, a COVID19 válság tovább erősítette az üzleti rendszerek felhőbe költöztetésének tendenciáit. A költségtakarékosság és a biztonsági megfontolások mellett a rugalmasság is döntő tényezőnek számít: azok a cégek, amelyek üzleti rendszereiket felhőben üzemeltetik, gyorsabban képesek reagálni az előre nem látható eseményekre. Olyan újkeletű igények, mint a munkavállalók otthoni munkavégzésének lehetővé tétele sokkal könnyebben kielégíthetők online megoldásokkal.

A Microsoft már korán felismerte ezt a jelenséget, és módszeresen, a felhővel kompatibilis módon fejlesztette Dynamics termékcsaládját. A „felhő mindenek előtt” stratégiájának átvétele átformálja azokat a vállalatokat és partnereiket, amelyek a Microsoft üzleti rendszereinek helyszíni telepítésével foglalkoznak. A felhőre váltás érdekében jelentős erőfeszítésekre lehet szükség a termékportfólió migrációjához, új üzleti modellek kialakításához és az értékesítési csatornák kiépítéséhez. Ezzel együtt, a termékek fejlesztésével szemben támasztott igények is egyre összetettebbé válnak.

Piaci konszolidáció az iparágspecifikus és bővítmény modulok terén

Bár vállalati adatközpontok számára már nagyon régóta rendelkezésre állnak ERP szoftverek, a nyilvános felhőre más szabályok érvényesek. A méretgazdaságosság előnyeinek legjobb kihasználása, a hatékonyabb karbantarthatóság és a magasabb fokú biztonság érdekében minden felhasználó a legfrissebb verzióval dolgozik. Ez arra kényszeríti az olyan partnereket, mint amilyen a COSMO CONSULT Csoport is, hogy folyamatosan frissítsék egyedi és szektorspecifikus megoldásaikat. Ennek eredményeként, a vállalatok saját maguk is össze tudják állítani a számukra tetsző konfigurációt az App Source-ban – a Microsoft által kifejezetten üzleti felhasználásra kifejlesztett, az App Store vagy Google Play áruházakhoz hasonló felületén.

Ehhez azonos technológiai szintű alkotóelemekre van szükség. „A gyakorlatban ez kisebb havi frissítéseket és legalább féléves gyakorisággal egy-egy nagyobb verziófrissítést jelent.” Különösen kisebb partnerek esetén ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire lehet költséghatékony a termékfejlesztés. Ha csak egy szűk kör osztozik az erőforrásokon, akkor aligha éri meg belevágni a fejlesztésbe” mondja Daniel Schmid, a COSMO CONSULT termékportfóliójáért felelős igazgatója. A digitális piactér magasabb szintű átláthatóságot és versenyképességet is jelent. Ha a felhasználók saját maguk keresnek és telepítenek számukra megfelelő bővítményeket az akár az ügyfelek hűségének csökkenésével is járhat.

Hamarosan minden szektorspecifikus megoldás megtalálható lesz a felhőben

Schmid meg van győződve arról, hogy hosszú távon azok a partnerek profitálhatnak leginkább a fejlesztésből, amelyek több különböző megoldás kiterjedt portfólióját kínálják, és jelentős fejlesztési kapacitásokkal rendelkeznek: „A felhő és az App Source használata piaci konszolidációhoz vezet. Azok a szoftver szolgáltatók, akik nem adaptálják a megoldásaikat felhőre, alternatívákat kell, hogy találjanak a migrációt tervező ügyfelek számára eddig kínált megoldásaik helyett. Az App Source ugyanakkor fokozza is termékeink online láthatóságát.” A COSMO CONSULT jelenleg is azon dolgozik, hogy minden szektorspecifikus megoldását és szinte minden kiegészítő modulját a felhőbe költöztesse. 2020 első félévének végére már 22 különböző Microsoft Dynamics ERP megoldás megrendelése vált lehetővé az App Source felületén keresztül.

Az év végéig pedig, szinte az összes többi modul is be fog kerülni az áruházba. Ezáltal, a COSMO CONSULT megoldásainak teljes portfóliója nagyon rövid időn belül rendelkezésre fog állni a felhőből. „A magas számok is alátámasztják, hogy cégünk stratégiai szinten is rendkívül fontos szerepet tulajdonít a felhőnek. Ez nem pusztán meglévő megoldásaink átköltöztetését, de új fejlesztések bevezetését is jelenti. Ügyfeleink átfogóan integrált ipai megoldásokat keresnek, amelyekben nincsenek többé határok például az ERP, CRM és BI rendszerek között. Különösen olyan területeken dolgozunk modern, jövőközpontú technológiákon, mint az adatkezelés és az analitika vagy az intelligens ERP rendszerek. Ennek olyan intelligens önkiszolgáló megoldások is részét képezik, amelyek az ismeretek átadását szervezett keretek közé terelik, és a mindennapokban is támogatják a felhasználókat” nyilatkozta Schmid.

Megosztás

Ossza meg az oldalt, az alábbi csatornákon keresztül!

További bejegyzések