Összesen: 10 kérdés

Törzsadatokkal, xml-l kapcsolatos kérdések

 • NGM törzs mező szintű tartalma / XML-ben küldendő adatok: az itt felsorolt adatok mindegyike átküldésre kerül NAV-nak, amennyiben az áfa összege meghaladja a 100 eFt-ot?

  A kiküldendő adatok listában felsorolt adatok vagy az ÁFA törvény, vagy a NAV követelmény listájában szerepelnek, mint kötelező mezők. A fájlban azok az információk kerülnek küldésre, amelyek a számlán is feltűntetésre kerülnek. Vannak mezők, amelyek csak meghatározott körülmények esetén kerülnek küldésre, pl. egyszerűsített számla mezők, vagy pénzügyi képviselő és a kapcsolódó mező.
 • Cikk törzs: Külső cikkszám. Nem kötelező töltésű mező, ugye ez lehet üres?

  Nem kötelező, maradhat üres.
 • Vevő törzs: Csoportos adószám új mező lesz. Csoportos adószámot is kötőjellel kell feltölteni a vevőtörzsbe?

  A csoportos adószámot is fel lehet vinni kötőjelek nélkül, a rendszer át fogja alakítani a megfelelő formátumra.
 • Vevő törzs: jelenleg a vevő törzsben kötőjel nélkül vannak felrögzítve az adószámok. Módosítani kell-e a vevő törzsben az adószámot kötőjelekkel? Vagy a program a számla XML-jének legenerálásakor automatikusan beteszi a kötőjeleket?

  Nem szükséges módosítani az adószámokat, a program automatikusan lekezeli a kötőjel nélküli számokat.
 • Online számla üzleti paraméterek: nem állítunk ki szabad szöveges számlát. Üresen hagyható a beállítás mezője?

  Amennyiben szabad szöveges számla kerül kiállításra, a paraméterből töltődik az egység, ha üres, akkor nem töltődik. Amennyiben az Ügyfélnem használja a szabadszöveges számlát üresen hagyható a mező.
 • A NAV a 2 betűs országkódot várja, de mi a 3 betűs országkódot használjuk. A rendszer tárolja az országbeállításoknál a 3 betűs országkódhoz a 2 betűs országkódot. Meg lehet oldani, hogy a 3 betűs országkódhoz a 2 betűs kódot hozza a rendszer?

  Igen, ez nem jelent problémát.
 • A NAV Online számla adatszolgáltatás Felhasználói kézikönyv 4.3.5 pontjában található, NGM törzs mező szintű tartalma alatt felsorolt "Xml-ben küldendő adatok" mindegyike kötelezően beküldendő adat ? (26.-28. oldal) Az itt felsorolt minden adat be fog menni NAV-hoz?

  A kiküldendő adatok listában felsorolt adatok vagy az ÁFA törvény, vagy a NAV követelmény listájában szerepelnek mint kötelező mezők. A fájlban azok az információk kerülnek küldésre, amelyek a számlán is feltűntetésre kerülnek.
 • A kimenő számla alsó, szabad-szöveges részén összevontan megjelenő információk közül nem kell kötelező output adatként megadnunk ugye semmit?

  A szabad szöveges részben szereplő információk nem kötelezően küldendő információk, így azokat nem kell külön mezőben tárolni.
 • "A beküldött számlaadatok számszaki összefüggéseinek vizsgálatakor a rendszer nem küld figyelmeztetést az olyan esetekben, amikor a számszaki eltérés ugyan létezik, de minden bizonnyal a kerekítésből adódik. Az így „tolerált” legnagyobb eltérés az EUR, USD, GBP, CHF pénznemet tartalmazó számlák esetén 0,005 egység, HUF és minden más pénznem esetén 0,5 egység."Hogyan kell értelmezni a 0,5 egységes HUF legnagyobb tolerált eltérést? Soronként vagy a számla végösszegénél?

  Soronként és a számla végösszegénél is ellenőrzésre kerülnek a kerekítések, de jelenleg a NAV rendszere nem validál az eltérésre. A tesztek során az 5 Ft-ra kerekített számlák is hiba nélkül befogadásra kerültek.
 • Van egy vevőnk, akivel EDI-n kommunikálunk. Ehhez kell valami speciális beállítás vagy az adatszolgáltatásnál tudni fogja, hogy EDI és nem papír alapú?

  Az Invoice_Invoice appearance mezőnek négy értéke lehet, mi alapértelmezetten a Papírt küldjük be.
  A mező nem kötelező elem.
  
  A négy érték:
  • papír
  • elektronikus
  • EDI
  • ismeretlen